Damjanović: Odobrena sredstva za svega četiri projekta koje je podnijela srpska zajednica

Za projekte srpske zajednice je, kako je kazao nezavisni poslanik, Fond izdvojio oko pet odsto sredstava
1564 pregleda 0 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je ocijenio da je porazna činjenica da su od 97 projekata koje je finansirao Fond za manjine, odobrena sredstva za svega četiri projekta koje je podnijela srpska zajednica.

Za projekte srpske zajednice je, kako je kazao, Fond izdvojio oko pet odsto sredstava.

“Najveći broj tih projekata je odbijen zbog nevalidne dokumentacije. Žao mi je ako su to zaista suštinski razlozi i ako su sa tog nekog proceduralnog stanovišta takvi kakvi jesu, pozivam onda i one koji takve projekte predlažu, ako je istina... što piše u izvještaju, da se ti nedostaci otklone kako ne bi projekti koje srpska zajednica šalje, bili najvećim dijelom odbijeni”, rekao je Damjanović tokom rasprave u Skupštini o izvještaju o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2018. godinu.

Vršilac dužnosti direktora Fonda, Elmir Kurtagić, je odgovorio da su podržani projekti srpske zajednice koji su ispoštovali fomalno-pravne uslove.

Poslanik DPS-a Momčilo Martinović je kazao da je određeni dio sredstava vraćen u budžet države, jer aplikanti nisu adekvatno ispunili uslove tražene konkursom.

Koča Pavlović (DF) je pitao kako gledaju na činjenicu da se finansiraju dva projekta Mešihata islamske zajednice, koja se ne može tretirati kao NVO niti institucija nacionalne kulure:

“Imate li slične situacije kad je u pitanju biskupija ili mitropolija? Nameće se tehničko pitanje, ide li taj novac koji se daje Mešihatu računa u kvotu Bošnjaka ili u kvotu Muslimana? Vidite li kontradiktornost da se iz Fonda koji je primarno namijenjen za finansiranje NVO projekata, finansira vjerska organizacija?”

Kurtagić je odgovorio da pravo učešća na javnom konkursu može imati vjerska organizacija, kojoj je u Statutu navedeno da se bavi manjinskim pravima i slobodama.

Poslanik DF-a Budimir Aleksić je kazao da je Fond odbio skoro sve projekte Srpskog nacionalnog savjeta, te da su “zbog falsifikovanja formalno-pravnih razloga”, iz Savjeta protiv vršioca dužnosti direktora Fonda i predsjednika upravnog odbora podnijeli krivične prijave, koje još nijesu rješavane.

On je istakao da je pozadina odbijanja projekata politička, "jer je DPS poručio Savjetu neće dobiti ni centa, ako će da obilježe 100 godina podgoričke Skupštine".

Bonus video: