Damjanović spustio loptu: Cilj SNP-a je dvocifren broj mandata

"Biću srećan ako nakon izbora ne bude potrebe za promjenama, odnosno za kongresom SNP", kaže Damjanović
21 komentar(a)
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.07.2016. 06:16h

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović poručio je da neće biti na poslaničkoj listi te partije, i da bi u slučaju lošeg izbornog rezultata moglo doći do promjena u rukovodstvu partije na kongresu nakon izbora.

Damjanović je za “Vijesti” podsjetio da je zbog predstojećih parlamentarnih izbora i “okončanja pregovora o učešću u Vladi izbornog povjerenja” jedan broj članova, poslanika i predsjednika opštinskih odbora, razgovarao sa predsjednikom SNP Srđanom Milićem o “strateškim pitanjima djelovanja”. Nakon toga je, podsjetio je, održana sjednica Glavnog odbora na kojoj se “otvoreno i argumentovano” o tome razgovaralo.

“Svako je imao mogućnost da ukaže na mjere koje je trebalo preduzeti da bi se sačuvalo jedinstvo partije i obavile pripreme za ostvarivanje najboljeg mogućeg rezultata na izborima. Dobar rezultat SNP-a i utiče na rezultat opozicije, što stvara šansu za političke promjene i neophodnu promjenu vlasti”, rekao je šef kluba SNP-a.

“Zaključke GO ne posmatram kao plod kompromisa, što se čulo nakon sjednice, kako ne bi došlo do eventualnog preglasavanja ili podjela u GO, već kao plod želje svih članova tog tijela da SNP prevaziđe teškoće koje postoje i kojih smo svjesni i da vrati političku snagu. Nije se, u skladu sa Statutom pokretalo pitanje povjerenja predsjednika, niti je to on inicirao, niti je predlagano održavanje vanrednog kongresa prije izbora, već je ocijenjeno da će upravo izborni rezultat dati najbolji odgovor na dileme koje postoje, kao i ukazati na eventualnu odgovornost u zavisnosti od tog rezultata”, naveo je Damjanović.

On podsjeća da je SNP 2012. osvojio devet mandata, odnosno sedam manje nego 2009. a u međuvremenu su, nakon kogresa, partiju napustila tri poslanika. “Cilj na izborima je dvocifreni broj mandata o kome je govoreno na sjednici GO i koji je potencirao predsjednik. Ostvarenju tog cilja ćemo, nadam se, svi podjednako biti posvećeni kroz sopstveni politički i partijski angažman, a lično ću biti veoma srećan da nakon izbora ne bude potrebe za bilo kakvim promjenama u partiji, odnosno potrebe za kongresom, odnosno da ćemo uspjeti da ostvarimo zacrtane ciljeve”, dodao je.

Damjanović kaže da na sjednici GO niko nije tražio detaljan finansijski izvještaj od predsjednika, niti se o tome posebno razgovaralo.

“Kada budemo razgovarali o izvještaju za 2015. biće prilike da damo ocjene, a raduju nagovještaji koji su se čuli da je u finansijskom smislu protekla godina bila mnogo povoljnija za partiju. Stav o finansijskoj 2014. godini, kada su održani i lokalni izbori, iznio sam glasajući protiv tog izvještaja na sjednici GO prošle godine u Nikšiću”, kaže on.

On navodi da će SNP odluku o izlasku na izbore tek donijeti.

”U međuvremenu apelujem na razumijevanje, potrebu zajedničkog opozicionog djelovanja, što naravno ne mora da znači i zajedničku listu, jer smatram da netrpeljivost koja postoji između opozicionih aktera daje vjetar u jedra vladajućoj partiji i njenim malim koalicionim partnerima, odnosno da umanjuje šansu za smjenu vlasti na izborima. Ono što je možda važnije od načina nastupa na izborima jeste angažman svih opozicionih struktura u pokušaju stvaranja fer i demokratskog ambijenta za poštene izbore, kako se ne bi ponovio Tivat. Govorim o potrebi jedinstvenog stava o tome da li su stvoreni uslovi da se izađe na izbore, ili će se ipak otvoriti prostor za njihovo odlaganje, odnosno bojkot”, kaže šef kluba SNP-a.

Bonus video: