Dančila Darmanoviću: Evropska budućnost Crne Gore je veoma jasna i izvjesna

Darmanović je zahvalio na dosadašnjoj podršci Vladi Rumunije, a u kontekstu evropske integracije, naveo je da je da je Crna Gora snažan zagovornik evropske perspektive Zapadnog Balkana i da je veoma važno da proširenje EU ostane visoko među prioriretima
67 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Darmanović, Viorika Dančila, Foto: MVP
Srđan Darmanović, Viorika Dančila, Foto: MVP
Ažurirano: 05.06.2018. 15:53h

Predsjednica Vlade Rumunije Viorika Dančila kazala je danas da se Rumunija zalaže za politiku proširenja EU i vrjednovanje pojedinačnih rezultata svake od zemalja kandidata, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Ona je na sastanku u Bukureštu sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem istakla dosadašnje rezultate Crne Gore kao pozitivan primjer koji može poslužiti ostalim zemljama u regionu.

"Evropska budućnost Crne Gore je veoma jasna i izvjesna", kazala je Dančila.

Darmanović i Dančila su se saglasili da politički dijalog na najvišem nivou značajno doprinosi učvršćivanju veza dvije države i predstvlja podsticaj snažnijoj ekonomskoj saradnji.

Darmanović je zahvalio na dosadašnjoj podršci Vladi Rumunije, a u kontekstu evropske integracije, naveo je da je da je Crna Gora snažan zagovornik evropske perspektive Zapadnog Balkana i da je veoma važno da proširenje EU ostane visoko među prioriretima.

"U tom smislu, uloga Rumunije u narednoj godini je od krucijalnog značaja", kazao je Darmanović koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Rumuniji.

U saopštenju MVP se navodi da je u razgovoru Darmanovića i ministra vanjskih poslova Rumunije Teodora Meleškanua istaknuto da je Crna Gora uspješan primjer sprovođenja integracionih reformi, o čemu svjedoči prva godišnjica punopravnog članstva u NATO-u, ali i liderska pozicija u procesu evropske integracije.

"Darmanović je tokom razgovora sa rumunskim kolegom pohvalio kontinuitet političkog dijaloga na visokom nivou, izrazivši uvjerenje da će “Crna Gora i Rumunija saradnju dodatno produbljivati zajedničkim djelovanjem u okviru Sjevernoatlantske alijanse. Zahvalio je, takođe, na kontinuiranoj podršci u procesu ispunjavanja obaveza sa evropske agende ocijenivši naročito važnim to što se Rumunija snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i podržava stav EU da proces proširenja bude zasnovan na individualnim zaslugama", kazali su iz MVP.

"Imajući u vidu da će Rumunija predsjedavati Savjetom EU u prvoj polovini 2019. godine, vjerujemo da će evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana biti visoko na agendi prioriteta", kazao je Darmanović.

U saopštenju MVP se navodi da je Meleškanu pohvalio rezultate koje Crna Gora kontinuirano ostvaruje na evropskom putu.

"Istakavši da je budućnost Crne Gore, ali i Zapadnog Balkana u cjelini u Evropskoj uniji, pohvalio je kvalitet i sadržaj bilateralnih odnosa, izrazivši uvjerenje da će odnosi dvije zemlje nastaviti da se razvijaju u pravcu daljeg jačanja saradnje. Šefovi diplomatija Crne Gore i Rumunije su ocijenili da, iako su u fokusu saradnje u prethodnom periodu bile aktivnosti iz procesa integracije u NATO i EU, Crna Gora i Rumunija kontinuirano i zajednički rade na snaženju bilateralnih odnosa na svim nivoima", piše u saopštenju MVP.

Iz tog Vladinog resora su rekli i da je tokom zvanične posjete Rumuniji, Darmanović razgovarao i sa predsjednikom Senata Kalinom Popesku-Tarićeanuom i potpredsjednikom Donjeg doma Parlamenta Petruom Gabriel Vlaseom.

"Tokom razgovora je ukazano na značaj parlamentarne saradnje kao važnog segmenta bilateralnih odnosa, ali i njene uloge u ispunjavanju obaveza sa evropske agende", rekli su iz MVP.

Crnogorski šef diplomatije se danas u Bukureštu sastao i sa ministrom finansija Rumunije Euđenom Teodorovićijem.

Bonus video: