Danijelson: Brisel će i dalje insistirati na riješavanju napada na novinare

Danijelson je izbjegao da odgovori hoće li ovogodišnji izvjaštaj o napretku biti pozitivan
59 pregleda 4 komentar(a)
Kristijan Danijelson, Foto: Savo Prelević
Kristijan Danijelson, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.07.2015. 16:56h

Brisel će nastaviti da insistira na riješavanju slučajeva napada na novinare, jer je sloboda medija obavezna za svaku državu koja pretenduje da bude članica Evropske unije, izjavio je direktor Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson. On je na konferenciji za novinare istakao da je pitanje slobode medija problem u skoro svim državama Zapadnog Balkana.

“Riješavanje napada na novinare je veoma značajno. Napadi na novinare su zabrinjavajući i nadležne institucije moraju naći odgovorne za to nasilje. One koji su počinili nasilje treba privesti pravdi, i na tome ćemo insistirati tokom pregovora”, kazao je Danijelson.

On je rekao da je sa crnogorskim zvaničnicima razgovarao o jačanju vladavine prava i ekonomskim reformama, podsjećajući da su rezultati u 23. i 24. poglavlju ključni za dalji napredak u pregovorima. Danijelson je ukazao da je za ta poglavlja ključna implementacija i ispunjavanje zadataka iz akcionog plana, ističući da su predstavnici vlasti toga svjesni.

“Kada govorimo o napretku u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala to se odnosi na istrage, optužnice i konačne presude koje očekujemo. To se ne odnosi samo na korupciju na nižem nego i na visokom nivou. To će uticati na kvalitet pregovora”, kazao je on.

Danijelson je izbjegao da odgovori hoće li ovogodišnji izvjaštaj o napretku biti pozitivan, navodeći da je izvještaj značajan jer ukazuje javnosti na procese koji se dešavaju u državi.

Bonus video: