Danilovgrad: SDP kritikuje Đuranovića jer ne zna s parama

Đurović je istakao da najviše zabrinjava to što su neizmirene obaveze Opštine premašile cifru od tri miliona eura
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 21:26h

Nakon što su nedavno napustili sjednicu Skupštine opštine prilikom rasprave o rebalansu budžetu, danilovgradski odbor SDP-a optužio je gradsku upravu na čelu sa gradonačelnikom Branislavom Đuranovićem (DPS) da nerealno planira prihode i rashode i da su nagomilali dugove.

Odbornik SDP-a Ljubomir Đurović kazao je "Danilovgradskim novinama" da nekim segmentima rada lokalne uprave "ne mogu biti do kraja zadovoljni", iako je urađeno nekoliko značajnih infrastrukturnih objekata zbog kojih “treba zahvaliti Vladi, Direkciji za javne radove i Direkciji za puteve, koji su podržali projekte uz minimalno učešće lokalne uprave”.

Đurović je naglasio da se nezadovoljstvo posebno odnosi na ostvarivanje budžeta za ovu godinu, slabu budžetsku podršku javnim ustanovama i "bavljenje diplomatijom". SDP je, kazao je Đurović, prilikom usvajanja budžeta skretali pažnju na "neralnost" i zbog toga bio nepravedno optuživan.

"Održavajući koalicionu solidarnost, ipak ukazujemo na činjenicu da se moglo mnogo realnije planirati, tako da sada ne bi bilo potrebno praviti rebalans budžeta na 60 procenata od njegove projekcije. Izvršna vlast ima posebnu odgovornost zbog ove nerealnost", kazao je on.

Najviše zabrinjava dug Opštine

Đurović je istakao da najviše zabrinjava to što su neizmirene obaveze Opštine premašile cifru od tri miliona eura.

"To bi značilo da je Opština dužna čitav jedan godišnji budžet", kazao je on i dodao da ih naročito zabrinjavaju neplaćeni doprinosi za zaposlene koji se finansiraju iz budžeta.

"SDP ostaje privržena izvornim principima naše koalicije ali smatramo da je izvršna vlast mogla racionalnije da se odnosi prema budžetskim sredstvima, da realnije planira i da svojim odgvornim ponašanjem i potezima u danilovgradsku opštinu uvede što više investitora koji bi ulagali u neposredne proizvodne pogone", kazao je Đurović.

Lokalna uprava da se posveti lokalnim problemima

On ističe da "lokalna uprava mora maksimalno da se posveti lokalnim problemima i da sarađuje sa svima koji su od pomoć", a da su "republički organi dovoljno kompetentni da se bave diplomatijom i međunarodnim odnosima" .

"Mi smo kao realisti za politiku mogućeg, a ne za političke iluzije i političku narcisoidnost koja se na kraju uvijek obije o glavu našim građanima", kazao je Đurović.

Galerija

Bonus video: