Danilović: Đukanović "otvara mozak" Evropljanima o kineskom uticaju na Zapadnom Balkanu

"Svako malo čovjek negdje na nekom forumu ili u tekstovima govori kako prijeti opasnost da ovaj dio Evrope otmu Kinezi"
7815 pregleda 7 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović rekao je da predsjednik države Milo Đukanović "otvara mozak" Evropljanima o kineskom uticaju na Zapadnom Balkanu zbog zapostavljanja regiona od strane briselske administracije.

"Svako malo čovjek negdje na nekom forumu ili u tekstovima govori kako prijeti opasnost da ovaj dio Evrope otmu Kinezi. Pogubljena EU tako ne zna šta će sa sobom, a onda smo mi prinuđeni da prihvatamo vrlo izdašne ponude zainteresovanih Kineza jer ekonomski razvoj ne može da čeka. Montenegro first! Mi smo, međutim, direktno ispregovarali gradnju dijela autoputa sa kineskim CRBC-om, niko nas nije tjerao, ali bilo je neophodno uposliti državno-partijski konzorcijum pod imenom BEMAX", rekao je Danilović.

Dodao je da je "najslađi i najsigurniji novac onaj koji dobijete iz budžeta."

"Sada već predsjednik Đukanović ide korak dalje: naše, odnosno, njegove porodične firme, ulažu u kineske konzorcijume i konkurišu na domaćem tržištu. Ponudu od skoro 55. miliona evra za dovođenje u ekološki red Termoelektrane Pljevlja dostavili su i kineski giganti ojačani za naš “Dec International”, “Bemax” iz Podgorice i BB “Solar” u suvlasništvu Blaža Đukanovića. I to je najjeftinija ponuda, naravno? Nerazumni Evropljani, odnosno, neka zainteresovana zapadnjačka korporacija traži sedamdesetak miliona, a još jedna kineska korporacija cijelih 90? Narod bi rekao: kako nas je Bog pogledao da "naši sokolovi" uđu u najpošteniju kinesku firmu!", dodao je Danilović.

On je kazao da se postavlja pitanje da li su pomenute domaće firme "čule zabrinutost predsjednika države zbog kineskog juriša na region?"

"Očigledno je da autoritet starijeg Đukanovića podriva Đukanović mlađi jer biznis ne može da čeka? Montenegro first of all! China in the Heart! Naravno, sve se događa u susret izbornoj godini kada sjeveru Crne Gore treba obećati razvoj punom parom - kineskom parom! Tako će se svaki drugi Pljevljak nadati poslu u vezi sa rekonstrukcijom Termoelektane, a svakome trećem će biti obećan posao i sigurna budućnost. Ponovo će se aktuelizovati i pruga od Plevalja do Bijelog Polja, a i konačno će se farbati most na Đurđevića Tari. Do tada mi iz opozicije ćemo se baviti glasačkim listićima, pečatima, kružićima, elektronskim glasanjem i radom u skupštinskim pododborima. Da stvar bude žalosnija, naši glasovi će biti kupovani našim novcem, iz budžeta, samo što će svi biti srećni jer se to radi preko naših i pravih Kineza, pa nećemo ni osjetiti."

Danilović kaže da će "sve to uredno poplaćati naša Elektroprivreda koja je samo raspisala tender na opšte dobro jer Pljevlja ne mogu da čekaju - Pljevlja in the first place!"

"Kako, međutim, naših domaćih i porodičnih firmi, "naših sokolova" ili "sokola" nema u evropskim konzorcijumima nikome nije jasno? Kako, ako smo lideri u regionu u evro-integracijama? Jesmo li mi balkanski ekonomski tigar ili prokineski regionalni zmaj? Naravno, Kinezi samo rade svoj posao pozajmljuju nam novac i zarađuju isti i to pod uslovima koji Evropljani ne odobravaju. Naravno, predsjednik Đukanović je ljut na Evropljane i zato ne zamjera familiji što se integriše u kineske korporacije - Prima la famiglia! Vjerujem da će ubrzo pomenuta ili slična korporacija sastavljena i od naših prokineskih firmi učestvovati na tenderu za izgradnju hidroelektrana na Morači ili one velike na Komarnici, i naravno, imaće najbolju ponudu. To je model privatno - javnog - kineskog partnerstva. A Brisel, k'o Brisel, ćuti i gleda! Na njihove oči, naša, a njina omiljena vlast i pouzdani partner, putuje porodično na Istok vraćajući se otuda kroz konzorcijume. Ulažemo u razvoj, Evropa može i da sačeka - Europe in second place", zaključio je Danilović.

Bonus video: