Danilović: Makron očigledno zna s kim ima posla

2410 pregleda 4 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Koliko god željeli ubrzani put do punopravnog članstva u EU, moramo priznati da logiku regionalnih birokratija očigledno niko nije tako dobro skenirao kao francuski predsjednik Emanuel Makron. Istovremeno, reklo bi se da mu je jasna sasvim i briselska birokratija, saopštio je poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović.

''Kada je rekao ne za otvaranje pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji priređeno mu je raspeće preko cijelog Starog kontinenta. Jadikovke naših predsjednika; države, Vlade i Skupštine parale su uši. Naravno, nije to zbog komšijske brige, nego zbog sebe. Makron hoće da promijeni pravila i za one koji su u procesu - nečuveno? A to što se proces pregovaranja i napredovanja pretvorio u lakrdiju nikome ništa! Vlast DPS-a i manjinskih stranaka integriše Crnu Goru za domaću upotrebu, za potrebe vlastite politike, za mahanje integracijama i silom države pred unezvijerenim građanima. Evropska pravila se bagatelišu, novac iz pristupnih fondova se tretira kao predizborna kasa, sudstvo i tužilaštvo su postali smetnja demokratiji i napretku, najkrupnija investicija vijeka, auto-put, odavno je crna kutija korupcije, slobode i prava su floskule za izrugivanje, ekologija, konkurencija, bilo koja ravnopravnost, postale su ishodište viceva i vic politike, a pored svega začuđenost vlasti zbog stopiranja evro integracija po dosadašnjem modelu je kao ogromno i kao opravdano'', kazao je Danilović.

Navodi da "Makron očigledno zna s kim ima posla".

''Mi u Crnoj Gori, makar, nemamo za čim žaliti jer dosadašnje integrisanje Crne Gore u EU donijelo korist samo nepromjenjivoj vlasti. Foliranti koji su sve obesmislili i od neokomunista, preko noći i preko EU integracija, postali bahati kapitalisti, po prvi put, pa i na trenutak, naletjeli su na tvrdo. Nadam se da nikada više neće biti ni otvaranja ni zatvaranja pregovaračkih poglavlja bez ključnih rezultata. Svaka DPS afera do sada je padala u vodu samo zato što su briselski administrativci brinući o svojim karijerama, "blagovremeno" stizali da pohvale napore Vlade i vlasti, da čestitaju na postignutom, da dodijele priznanja za integracije, da izraze nadu i očekivanja'', piše Danilović.

Povezani članci

07. Novembar 2019.

Makron: NATO na samrti, Evropa na ivici ponora

Ne znamo kolika je moć francuskog predsjednika na globalnom polju politike ali nas bi morala da opameti jer bi za nas i prema nama ta snaga mogla biti neumoljiva, poručio je Danilović.

''Njegova posljednja izjava da je " NATO u stanju moždanog udara" u podgoričkim kabinetima posijala je strah i muk. To kaže lider jedine nuklearne sile u EU najavljujući da NATO-u nema oporavka ko god pobijedio na izborima u Americi - nepovratan proces. Ako Evropa hoće da bude globalna sila podrazumijeva se da sama mora brinuti o svojoj bezbjednosti ili će vječno ostati na ničijoj i svačijoj zemlji između velikih sila današnjice'', ocjenjuje on.

''Danas o NATO i njegovoj budućnosti ne baš biranim riječima govori niko drugi do Makron, koji se valjda dogovorio sa Rusima? A Rusi samo što nisu ponovo zauzeli Berlin ili samo što već nisu u predgrađima Londona?'', pita Danilović.

''Očekujmo ovih dana da naša vlast posredno i preko "nezavisnih analitičara" odbrusi Makronu i Francuskoj jer on ne zna šta je dobro za Evropu. Na kraju, pošto smo ravnopravni učesnik NATO panela udarimo šakom o sto i zatražimo Makronovu ostavku. Ostavka ili ćemo mi učiniti već nešto'. EU nikada do sada nije nagrađivala zajednicu i građane Crne Gore izuzev floskulama, a davno potrošenu vlast je držala u životu i nagradila je nesmjenjivošću. Takva EU treba interesnim grupama ali ne i nama. Ovdje treba uvesti detektor laži u procesu pregovaranja pa ko prođe prođe, a ako ne prođe niko i treba da ostanemo tu gdje jesmo. Ili Evropa za nas, za sve građane, ili nam koloritna laža ne treba. Oni koji su nas ubjeđivali da i ne vidimo kako i koliko napredujemo i da smo nezahvalni prema rukovodstvu treba osuditi da penzionerske dane provedu u Crnoj Gori ali sa našom prosječnom, pa i najboljom penzijom'', zaključuje Danilović.

Bonus video: