Danilović: Na dan kongresa DPS, opozicija da napravi svoj veliki kongres

Danilović je ocijenio da opozicija ne smije pristati na ustupke DPS-a kad već bude kasno, "kad se ispregovaraju budžetske pozicije i počnu uveliko da se troše"
4259 pregleda 11 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Na dan održavanja kongresa DPS-a opozicija treba na otvorenom, u Podgorici, da napravi veliki skup, najveći do sada, kongres ujedinjene opozicije koji će pokazati i namjeru i odlučnost, saopštio je poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović.

On je ocijenio da je potpuni je promašaj i greška prijetiti DPS-u bojkotom ako ne bude tehničke vlade do 1. decembra.

"Taj datum je već neka vrsta ustupka vladajućoj partiji jer dolazi nakon njihovog kongresa. Ne treba da im olakšavamo posao niti da pokazujemo razumijevanje za njihove planove", kazao je Danilović.

"Stvari su jednostavne, samo opšti interes treba da stavimo iznad partijskih. Dakle, pod hitno treba istupiti iz Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva i ne pristati na rad u njemu dok se ne potpiše Sporazum o tehničkoj Vladi. U tom trenutku treba svi da uđemo u Odbor i završimo izmjene za samo 30 dana", saopštio je poslanik Ujedinjene.

Raditi u Odboru bez tih garancija postaće pogubno za opoziciju, ocijenio je on.

Dodao je da su izbori već izgubljeni ako tehnička vlada ne bude pripremala budžet za narednu godinu.

"Poučeni iskustvom iz prošle Vlade izbornog povjerenja moramo shvatiti da nam treba godinu dana da iskontrolišemo resore i pritom budemo složni kao nikad - samo to je garancija uspjeha. Početi proteste u decembru znači prekinuti ih uoči praznika krajem istog mjeseca i zbog istih izgubiti cijeli januar", dodaje Danilović.

"To je trenutak kada počinjemo akciju. To je datum od kojega vlast mora znati da počinje opšti bojkot, na svim nivoima, i da će parlamentarna opozicija bojkotovati sledeće parlamentarne i sve lokalne izbore. Na dan održavanja kongresa DPS-a opozicija treba na otvorenom, u Podgorici, da napravi veliki skup, najveći do sada, kongres ujedinjene opozicije koji će pokazati i našu namjeru i odlučnost. I naravno, organizaciono i politički iza takve akcije treba da stanu isključivo najodgovorniji opozicioni čelnici".

Danilović je ocijenio da opozicija ne smije pristati na ustupke DPS-a kad već bude kasno, "kad se ispregovaraju budžetske pozicije i počnu uveliko da se troše".

"Sve je jasno i zato naš put mora biti put odlučnosti, a ne kompromisa na našu štetu. Uzaludan je rad Odbora jer ovdje nije suštinski problem u zakonodavstvu, nego u njegovoj primjeni. Za sada samo pojedinim potezima odugovlačimo i sebi činimo štetu. Siguran sam da nema te opozicione strukture koja će nakon svega pristati da u parlamentu izglasa nove zakone bez prethodne ili istovremene odluke o tehničkoj vladi. Kada je već tako onda ne treba "mazati oči" javnosti, nego već sada povući ključne poteze. Tehnička vlada odmah, i da u nju uđu čelnici opozicije kako bismo poslali poruku da vjerujemo u pobjedu. Ako DPS ne pristaje treba odlučno krenuti što prije u organizovan bojkot svakog nadolazećeg izbornog procesa. Evropa mora znati da će imati jednopartijsku vlast u CG i simulaciju demokratije. Ako je to prihvatljivo neka je sa srećom", zaključio je Danilović.

Bonus video: