Danilović: Nemamo zakon po kom bismo organizovali izbore

Kako je ocijenio, stiče se utisak da svi izbore priželjkuju što prije, ali da svi prećutkuju da usvojene zakone Vlada ne sprovodi
0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.06.2015. 19:08h

Izborno zakonodavstvo, koje je temelj izbornog sistema i državne stabilnosti, ne funkcioniše i ne postoji zakon po kojem bi bili organizovani izbori, upozorio je funkcioner Demosa, Goran Danilović.

On je kazao da ne funkcioniše ni Državna izborna komisija (DIK) koja nema stručne službe koja treba da bude garant pažljivog i analitičkog praćenja izbornog procesa i funkcionisanja Zakona o biračkim spiskovima.

„U ovom trenutku Crna Gora nema zakon po kojem bi sprovela ni lokalne ni državne izbore“, kazao je Danilović na konferenciji za novinare.

Kako je ocijenio, stiče se utisak da svi izbore priželjkuju što prije, ali da svi prećutkuju da usvojene zakone Vlada ne sprovodi.

On smatra da za parlamentarce, prije svega za one su su izglasali izborni zakon, nema važnije teme od ove.

Danilović je podsjetio da je parlamentarna većina neiskreno podržala predlog zakona i pod pritiskom međunarodne zajednice. „Od početka godine mi nemamo izborno zakonodavsto i nijedni izbori ne bi mogli biti sprovedini na ustavan i zakonodavan način“, naveo je Danilović.

Prema njegovim riječima, neprimjenjivanjem tog zakona, pod različitim izgovorima, Vlada dovodi u opasnost politički sistem.

On je pozvao predstavnike međunarodne zajednice i nevladinog sektora koji su intezivno učestvovali na izradi zakona da obrate pažnju na činjenicu da se zakon ne primjenjuje.

„Bio bi poklon da nakon 365 dana ubjeđivanja sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i pritiska da se usvoji novo izborno zakonodavsto, neko da većinu toj partiji kako bi se ratosiljala određenih članova zakona koji su bili predmet naše velike borbe“, poručio je Danilović.

Elektronska identifikacija je, smatra on, morala da doživi probe i pivotiranja odavno.

„Svi imamo zajedničku akciju i pritisak da se Zakon o izboru odbornika i poslanika primijeni, da vidimo šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) uradilo sa hardversko-softverskom cjelinom koja treba da bude na svakom izbornom mjestu“, pojasnio je Danilović.

Kako je rekao, pravila se moraju poštovati i Vlada mora shvatiti da je u ozbiljnom prestupu jer su svi rokovi odavno istekli.

„Ono što je alarmantno je da DIK nije funkcionalna, ona nije raspisala konkurs, a trebala je prije godinu da angažuje profesionalce u stručnim službama koji će se, na dan izbora, povezati direktnim on-line vezama sa MUP-om i pratiti u zakonskoj mjeri svaku izmjenu i promjenu“, upozorio je Danilović.

On je rekao da je ovo poslednji trenutak da se izvrši uticaj na državu da predstavi kupljene hardversko-softerske cjeline, da kaže kako funkcionišu i da prethodno DIK konstituiše stručne službe.

„Ako neko smatra da se sa tim inovativnim programom, kao što je elektronsta identifikacija birača, sa potpuno drugačijim pristupom danu glasanja, upoznamo u nekim tečajevima koji će biti 15 dana prije raspisivanja izbora, onda svjesno radimo na tome da izborni proces bude potpuno obesmišljen“, obrazložio je Danilović.

Kako je kazao, ukoliko se Zakon bude sproveo, postoji ogromna mogućnost da se sprovede pošten izborni proces.

„Ne treba gajiti iluzije da bi bilo koja prelazna Vlada omogućila poštene izbore bez promjene ovog zakona“, zaključio je Danilović.

Bonus video: