Danilović: Opozicija mora da koristi šansu koju je za sebe izborila

Danilovićč je kazao da stranica za elektronsku identifikaciju birača sama po sebi dovoljna za izborni proces
67 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Screenshot (YouTube)
Goran Danilović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.03.2016. 19:55h

Ako opozicija ne bude radila svoj posao, uređaji za elektronsku identifikaciju birača neće biti dovoljni kao zaštita od zloupotreba, kazao je funckioner Demosa Goran Danilović za TV Vijesti.

“Opozicija mora da koristi šansu koju je za sebe izborila,” poručio je.

Danilović je napomenuo da birač nikada neće biti u prilici da na biračkom mjestu sam provuče svoju ličnu kartu, već će to raditi predsjednik biračkog odbora ili njegov zamjenik poslje vizuelne identifikacije.

“Da li je moguće prevariti mašinu ako spava svih 15 članova odbora? Naravno da je moguće. Kad bismo svi žmurili, to bi se moglo desiti”, kazao je.

"Mi smo slutili mogućnost da može biti zloupotreba, jer MRZ zona nije nemoguća za falsifikovanje. U biračkom spisku imamo mogućnost da kontrolišemo svaku promjenu, ako to želimo da radimo kao parlamentarne opozicione partije. Nažalost, Demos, Demokrate i URA nemaju to pravo. Ali parlamentarne partije koje su to obezbjedile na izborima imaju. Kao smo radili u Ranoj grupi, konstatovali smo da samo jedna opoziciona partija kontroliše 24 sata dnevno online promjene u biračkom spisku i to je bio SNP. Nažalost, mi smo dužni da kontrolišemo proces da ne izlaze lične karte koje su lažne", dodao je Danilović.

On je kazao da stranica za elektronsku identifikaciju birača sama po sebi dovoljna za izborni proces.

"Obezbijedili smo da se fotografija ne povlači sa lične karte, jer bi ona mogla biti nalijepljena, to su kolege iz DF-a i dokazale, već da se povlače iz baze podataka", kazao je Danilović, "Mi smo mogli da se dogovorimo da se lična karta i ne provlači kroz stanicu za elektronsku identifikaciju birača, nego da svaki birač izdiktira svoj JMBG, pa da se onda pokaže je li on u biračkom spisku ili ne. Ako možemo da se dogovorimo u ovom narednom periodu da imamo i uređaj koji će detektovati da je lična karta lažna ili ne, to je u redu". Danilović je u dnevniku TV Vijesti rekao da "kada je vidio način na koji DIK, uz pomoć MUP-a i ne znam koga trećega, prezentuje stanicu, shvatio sam da je to drastično kršenje zakona". "Birač nikada neće biti u prilici da na biračkom mjestu sam provuče svoju ličnu kartu. On je prvo dužan da da svoju ličnu kartu predsjedniku biračkog odbora ili njegovom zamjeniku, kad mu da ličnu kartu, prvo ide vizuelna identifikacija,pa predsjednik biračkog tijela onda provlači ličnu kartu kroz stanicu ličnu kartu ili pasoš čovjeka. Najveći mogući stepen obezbjeđenja za ono što smo tražili, mi smo sproveli u djelo", kazao je, između ostalog, Danilović..

Bonus video: