Danilović: Platforma je nekorektna ma ko je radio

"Ako ima toliko poslanika da su svi sposobni da budu članovi odvog odbora, ja ću im ustupiti svoje mjesto”, istakao je Danilović
0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2011. 12:48h

Članovi Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije nijesu se izjasnili o Platformi koju je predložio Kolegijum predsjednika Skupštine, a kojom je predviđeno da poslanički klubovi delegiraju predstavnike koji bi otputovali u zemlje u kojima je potrebno lobiranje za davanje datuma pregovora. Zamjenik predsjednika Odbora Vasilije Lalošević istakao je da je Odbor krovno tijelo za formiranje delegacije koja bi trebalo da otputuje.

Goran Danilović (Nova) rekao je da je Platforma nekorektna “ma ko da je radio”, navodeći da bi u zemlje, da bi se lobiralo, treba da putuju “isključivo članovi spoljnopolitičkog odbora, koji taj posao rade pet godina”.

“Ovaj odbor je skupštinsko Ministarstvo spoljnih poslova. Ako ima toliko poslanika da su svi sposobni da budu članovi odvog odbora, ja ću im ustupiti svoje mjesto”, istakao je Danilović.

"Ko hoće da putuje onda neka to traži kao član nekog drugog odbora, a nas neka puste da radimo svoj posao"

Ističući da Nova nema drugih predstavnika, osim njega i Slavena Radunovića, Danilović je kazao da mu sve izgleda kao da odbor postoji formalno.

“I da mi nešto glumimo ovdje. Ako je moja stranka imala u nas povjerenje, onda ne znam šta ovo znači da se u pet do 12 određuje ko će da putuje”, rekao je Danilović.

To bi, kako je objasnio, bilo isto kao kad bi on počeo da se bavi poslovima Odbora za finansije i budžet ili Odbora za ljudska prava.

“Sad se sjetio neko da hoće da putuje. Ovo nama nije ekskurzija. Ko hoće da putuje onda neka to traži kao član nekog drugog odbora, a nas neka puste da radimo svoj posao.

Ja nijesam čuo da je neko iz Ministarstva vanjskih poslova poslao tamo nekog iz Ministarstva rada da lobira za datum. Treba li da putuje u zemlje za lobiranje datuma neko ko se ovom tematikom bavi nikoliko? Zbog čega se ovo radi”, pitao je Danilović.

"Ako mi nijesmo dobri, mi treba da ustupimo mjesto kolegama koji su bolji"

Nakon što je Lalošević sa članovima odbora podijelio saznanje da je Kolegijum predsjednika Skupštine preporučio da na put idu žene iz parlamenta, Danilović je kazao da bi u tom slučaju trebalo zamijeniti članove spoljnopolitičkog odbora. Reakciju Danilovića izazvala je i preporuka sa Kolegijuma predsjednika skupštine da bi u cilju uštede trebalo izbjeći “da se vodi prevodilac”, te da idu samo oni poslanici koji znaju engleski jezik.

“Ako neko misli da je obaveza poznavanje engleskog jezika, a trošak povesti prevodioca, onda uslov za članstvo u ovom odboru treba da bude znanje jezika, pa da se, kad se bude putovalo u Kinu oko auto-puta, oslanjamo na one koji govore kineski”, rekao je Danilović.

Njega je podržao i Obrad Mišo Stanišić (DPS), koji je predlog da poslanički klubovi delegiraju predstavnike koji će otputovati da lobiraju okrakterisao kao “šamar odboru za evropske integracije”.

“Ovo je degradacija. Ako mi nijesmo dobri, mi treba da ustupimo mjesto kolegama koji su bolji. A da mi pravimo platformu nekome ko nema veze sa onim što je radio ovaj odbro, pa da on putuje, onda mi to ne prihvatamo”, rekao je Stanišić.

Bonus video: