Danilović: Spektakularna prilagodljivost Đukanovića izaziva mučninu

Danilović je dodao da je dvoličnost naše državne politike i navodnih državnika na vrhu nepodnošljiva, a ta nepodnošljivost prolazi bez posljedica
8453 pregleda 11 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović rekao je da spektakularna prilagodljivost predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića izaziva mučninu.

"Istorijski značajni razvoj Kine nije doprinio samo blagostanju Kineza nego i zemalja na cijelom svetu, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno u intervjuu za novinsku agenciju Ksinhua. Ove riječi gospodina Đukanovića za potrebe kineskog tržišta i Politbiroa Komunističke partije Kine su tačne. Tačno i sledeće rečeno: "Vjerujem da su reforme i politka otvaranja, kao i integracija u svjetsku privredu, bitno doprinijele uspjehu Kine. Stoga smatram spektakularno brzi razvoj Kine pravednim"! U čemu je problem ako predsjednik naše Crne Gore govori ovako spektakularno o Kini? Neko bi rekao "konačno"! Javno pitam, međutim, gospodina Đukanovića otkud onda teza da Kinezi i Rusi bivaju infiltrirani na Balkan i da bi Evropa o tome morala da povede računa ili da to spriječi", rekao je Danilović.

Danilović je dodao da je dvoličnost naše državne politike i navodnih državnika na vrhu nepodnošljiva, a ta nepodnošljivost prolazi bez posljedica.

"Predsjednik Đukanović bi morao konačno da kaže je li Kina opasnost ili je u spektakularnom usponu? Ako je i jedno i drugo onda je Kina spektakularna opasnost! Stoji li iza navodnog državnog udara od 2016. zvanična Rusija ili ne stoji? Ako stoji, zašto mu je žao što Putin nije pozvan u Varšavu? Da je mene neko i nekad htio da ubije na pravdi Boga prezirao bih njegove istorijske zasluge, pa i u borbi protiv fašizma. Opet, da li je Kina lukavo opasna, ko nam je doveo CRBC u Crnu Goru, ili je "način na koji Kina prevazilazi prepreke kao i brzi rezultati u realizovanju blagostanja njenih gradjana", izvor inspiracija za njega", dodao je Danilović.

On je saopštio se se u Njujorku Đukanović predstavlja kao pouzdana NATO karika.

"NATO definiše Rusiju kao opasnost po globalni mir! Kina je navodno "stariji brat" spektakularno opasne Rusije. U Varšavi naš državnik žali što tamo nije bilo Putina? Na Sinjajevini naša vojska će pomalo vježbati sa "našom" NATO vojskom. Za potrebe Ksinhua Đukanović izrazava oduševljenje Kinom. Za zapadne medije upozorava na opasnost zvanu Kina! Evropa je kriva što su se Kinezi infiltrirali u region, a na Vili Gorica kineski umjetnik mu uručuje sliku na kojoj je u posebnoj kineskoj tehnici odslikan upravo on, ili makar tako tvrdi umjetnik. Briselu šalje poruku da se kineski uticaj u našoj Evropi zabrinjavajuće širi, a na Mateševu ne vidi kako Tara, "suza Evrope" plače grdnim i mutnim suzama. Spektakularna prilagodljivost predsjednika Đukanovića izaziva mučninu. On istovremeno navija za partnersku CIA i za Snoudena!? On se oduševljava spektakularnim kineskim planom o "putu svile" ali, avaj, žao mu je što naš djelić auto puta grade Kinezi, i to samo zato što su Evropljani odbili da daju kredit", rekao je Danilović.

On je dodao da "licemjerstvo nema kraja, a Đukanović ne haje sta će o tome reći par procenata onih koji odlično vide šta radi i kakva je to politika."

"Da još malo priblizimo tu vrstu dvoličnosti, čak i doslovce. Žao je Đukanoviću što srpskog predsjednika nije bilo u Varšavi na dan kada je 1939. počeo II Svjetski rat? Nije mu, međutim žao što se ne poštuje Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji. Naprotiv. On je partner prištinskih vlasti i nikada nije osudio uvođenje taksi od 100%. A i zašto bi kada zahvaljujući tome šverc svega i svačega iz Crne Gore prema Prištini, odnosno, prema švercerima s onu stranu, buja kao mutna Tara. I niko ne razumije, a svi ćute, kakva je ovo spoljna politika i gdje smo krenuli; u Peking ili Brisel? Niko izuzev premijera Markovića koji je istisnut iz spoljne politike prinuđen da se bavi sjeverom države. Premijer se tako pita dok putuje našim spektakularnim krajolicima: "pa moramo li i ovu rijeku da stavimo u cijevi"? Premijer zna da mi ne moramo i da ne želimo, ali ne zna da li mora on pa samo naglas razmišlja kao Vladika Danilo u Gorskom Vijencu! A moramo li sve rječice u cijevi treba pitati Blaža, a ne nas - mi smo ionako raspeti između Kine i EU, negdje na trasi između Lijeve Rijeke i Kolašina, onako prometejski, na balkanskoj vjetrometini ili promaji, koju nikako ne voli predsjednik Đukanović, ali voli Kinu i Trampa koji se međusobno ne vole. Ako ih on ne izmiri niko neće", zaključio je Danilović.

Bonus video: