Darko Pajović izabran za novog predsjednika Parlamenta

„Nijesam uzeo ništa keša. Imate opciju da vjerujete meni ili pričama iz kafane i čaršiji. Ali, ja ne mogu da obilazim kafane i ljude i objašnjavam da ništa nijesam uzeo“, odgovorio je Pajović poslanicima DF-a
235 pregleda 0 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.06.2016. 22:26h

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović izabran je večeras za novog predsjednika Skupštine Crne Gore.

Za izbor Pajovića glasalo je 42 poslanika.

U sali tokom glasanja nije bilo poslanika opozicije, glasali su samo poslanici DPS-a, Pozitivne, SD i klubova manjinskih partija.

Pajović je naglasio da je zadovoljan današnjom polemikom o njegovoj kandidaturi bez obzira na politička mimoilaženja.

„To je uvod u novu političku kulturu u parlamentu. Bez obzira na neke strelice, želim da odam priznanje Ranku Krivokapiću za neke dobre stvari koje je uradio i koje niko ne dovodi u pitanje. Kolegama kažem i da ćemo se vidjeti u zajedničkoj vladi sa Milom Đukanovićem. Takođe, bez obzira na to što ima tema koje jesu za raspravu, ja ne bih raspirivao vatru“, kazao je Pajović u završnoj riječi, i dodao:

„Ako budem izabran, Pozitivna Crna Gora će biti vlast. Jesmo, dio smo vlasti i mi to ne krijemo od drugih.“

Poslanici Demokratskog fronta večeras su Pajovića direktno pitali koliko je novca uzeo da bi podržao vladu Mila Đukanovića.

„Nijesam uzeo ništa keša. Imate opciju da vjerujete meni ili pričama iz kafane i čaršiji. Ali, ja ne mogu da obilazim kafane i ljude i objašnjavam da ništa nijesam uzeo. Ako imate bilo kakav dokaz ili indiciju, ja sam voljan da spakujem kofere i, što bi rekli Crmničani, idem doma“, kazao je Pajović.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je da niko iz Pozitivne, uključujući Pajovića, nije uzeo ništa od Crne Gore.

Doskorašnji predsjednik parlamenta i šef SDP-a Ranko Krivokapić u završnoj riječi je kazao da se nedostatak sopstvenih kvaliteta ne može graditi negirajući nekog drugog. Dodao je da je ključni uspijeh Skupštine u posljednje vrijeme parlamentarni dijalog.

„Crna Gora je bila pred nemirom na ulicama. Parlamentarni dijalog je bio sredstvo za rješavanje problema. Uprkos opstrukcijama, dijalog je doveo do prelazne vlade koja je odgovor na političku, ekonomsku i socijalnu krizu u Crnoj Gori“, kazao je Krivokapić.

Dodao je da je vrijeme za rješavanje problema 60 dana prije izbora.

„Ova država će ući u naredni krug nestabilnosti ako ne organizuje slobodne i nešto fer izbore“, naglasio je on.

Jasavić: Pajović garancija za stabilnost

Kandidaturu Pajovića potpisali su Azra Jasavić, Milutin Simović, Suljo Mustafić, Ljerka Dragičević, Goran Tuponja, Almer Kalač, Mićo Orlandić, Mevludin Nuhodžić, Obrad Stanišić, Ljuiđ Škrelja, Rešad Sijarić, Damir Šehović i Genci Nimanbegu. Jasavić je, u ime predlagača, rekla da je Pajović garancija za političku stabilnost, koji će, kako je kazala, nesumnjivo svojim autoritetom, kao predsjednik Skupštine dati puni doprinos nastavku evroatlantskih integracija i demokratizaciji Crne Gore. Poslanik Obrad Stanišić kazao je da će Demokratska partija socijalista (DPS) podržati izbor Darka Pajovića za predsjednika parlamenta.

On je rekao da je zasluženo da danas biraju čovjeka iz Pozitivne za predsjednika Skupštine. „Uvjeren sam da Pajović neće bilo čije i bilo kakve interese podrediti nacionalnim interesima ove države. U to sam uvjeren i zato će mu DPS dati punu podršku. Vjerujem da je on svojim djelovanjem, kao lider Pozitivne i kao poslanik, zaslužio da se nađe na toj funkciji“, kazao je Stanišić. Kako je rekao, Pozitivnoj treba priznati da je, zahvaljujući njima, kad se glasalo o povjerenju Vladi, opoziciji ponuđeno da uđe u Vladu i ocijenio da, na čudo, u toj vladi nema onih koji su zaslužni da do nje dođe.

Stanišić je kazao i da se Pozitivna prva od opozicionih stranaka odredila prema protestima i prvi su rekli da neće u proteste sa onima koji su protiv NATO integracija. Poslanik Demokratskog fronta, Milan Knežević, ocijenio je da će izborom Pajovića biti „udaren posljednji ekser u kovčeg u koji je pohranjen crnogorski Ustav i demnokratija“. „Najgore od svega je što je crnogorski Ustav živ sahranjen, i dok traje ova skupština grebe i vapi za pomoć, ali je Vlada izbornog povjerenja toliko pojačala himnu da ga ne čuje“, kazao je Knežević. On je kazao da je Pajovića predložio DPS, koga je Pozitivna optuživala za aferu Snimak i izbornu krađu u Nikšiću. Knežević je kazao da ništa ne zamjera Pozitivnoj. „Mislim da su 100 puta gori od vas ovi što su na vašu platformu ušli u Vladu“, dodao je Knežević. Mnogo je, kako je naveo, opasnija poruka da Đukanović može da dovede u Vladu i nekoga ko nije nastupao na izborima, i da tako obezbijedi većinu. Nezavisni poslanik Mladen Bojanić rekao je da nema više dileme oko uloge „ovo malo Pozitivne što je ostalo“. „Kažem ovo malo, jer je to malo negdje oko deset ili 15 odsto od onog što je bilo 2012“. Kako je rekao, danas je do koske ogoljen rad i uloga ovo malo Pozitivne. „I teatar apsurda kakav smo imali u parlamentu u proteklih nekoliko mjeseci je prešao i preći će u lutkarsko pozotrište, gdje će lutke igrati kako gazda konce vuče“, dodao je Bojanić. On je kazao da se raduje što će gedati poslanike DPS-a kad se, kako je rekao, budu borili protiv svog stomaka da zaokruže kandidata, a zna šta misle o njemu. „Ovaj kandidat vas je dugo u kampanji prozivao da kradete, a da vam SDP drži vreću, izgleda da je vreća vaša našla zakrpu, nekog ko će da je zakrpi, da slučajno šta ne ispadne iz nje, ne bi li plijen podijelili. Siguran sam da je ovo kraj ovakvog politićkog sistema, kad je veliki DPS spao na to da ga spašava ovakav kandidat“, naveo je Bojanić.

On je poručio da, ako postoji sinonim za zloupotrebu ovlašćenja u političkom životu Crne Gore, onda je to Pajović, „čovjek koji je poništio sva stranačka akta, udarao pečat na lažna saopštenja, pravio lažne zapisnike“. Šef kluba poslanika Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, kazao je da je predlog za Pajovića stigao od 13 poslanika iz šest partija koje u ovom trenutku čine novu parlamentarnu većinu. Prema njegovim riječima, radi se o svojevrsnoj kompenzaciji Pozitivnoj, gdje se predlaže kandidat za predsjednika pralamenta na period od nekih dva mjeseca efektivnog rada. „To su ključni ključni politički razlozi zašto SNP ne može dati podršku ovom kandidatu“, rekao je Damjanović. Suština je, kako je kazao, da to nije predlog opozicije. „Da jeste, o tome bi se moglo razgovarati sa klubom poslanika SNP-a“. „Jasno je da SNP, kao jedna od malobrojnih opozicionih partija, ne može dati podršku predlogu koji dolazi od vladajuće većine“, kazao je Damjanović.

„Jasno je da SNP, kao jedna od malobrojnih opozicionih partija, ne može dati podršku predlogu koji dolazi od vladajuće većine“, kazao je Damjanović

On je ocijenio da nije dobro da kandidaturu prihvati kandidat koji je zaslužan za pokretanje afere Snimak. „I da sada taj kandidat prihvati da bude predložen od onih koji su bili ključni akteri te afere“, dodao je Damjanović. On je Pajoviću sugerisao da bi mu bio dobar politički potez da odustabe od kandidature. Džavid Šabović iz SDP-a rekao je da su se danas okupili da konačno uokvire sliku parlamenta, „ne kakva bi trebalo da bude, već onakvu kakva DPS-u treba“. „A njima treba da ga nema, sliku parlamenta su takvom i napravili“, dodao je on. Njemu je, kako je rekao, žao što je u ovoj igri najgore prošao Simović, koji je bio spreman da uradi najteže poslove za DPS, a nije dobio ništa. Šabović je rekao ni on nije znao da je Krivokapić toliko dobar dok ne dođe Simović, koji je za dan zabranio predstavnicima medija prisustvo u sali, a poslanicima da postave pitanje. On je pitao Pozitivnu da li se danas stide svog predsjednika i poručio da je pred Crnom Gorom sad demokratska promjena vlasti. „A do tada, Pajoviću, što bi Vi rekli, sad im držite vreću“. Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, kazao je da nije normalno i logično da predsjednik parlamenta bude neko ko nije dio vladajuće većine i za koga nije jasno da da li pripada vlasti ili opoziciji. On smatra da je paradoksalno da većina predlagača budu poslanici vladajuće koalicije bez koalicionog sporazuma sa Pozitivnom. „Izvjesno je da će Pajović biti izabran za predsjednika Skupštine. LP insistira da vladajuća koalicija hitno potpiše koalicioni sporazum sa pozitivnom. Mora se znati ko je većina, a ko manjina“, naglasio je Popović. On je rekao da je u velikoj dilemi šta da radi, iako je glasanje tajno. Nezavisni poslanik Miloš Konatar rekao je da je danas, u režiji DPS-a, ovo još jedan tužan dan za skupštinu, institucije Crne Gore, demokratiju i državu. „Zato što danas ovdje imamo fromalni predlog Pozitivne za novog presjednika Skupštine, a to je suštinski predlog DPS-a i oni su danas izašli sa svojim kandidatom za novog predsjednika Skupštine. Ovaj izbor i predlog DPS-a ne predstavlja ništa drugo nego plod politike korupcije koja se desila 27. januara“, kazao je on. Konatar je rekao da ovaj predlog DPS-a predstavlja nastavak poniženja Skupštine. Kako je rekao, tužno izgleda kad nekad opziicone poslanike hvale i hvalospjeve pričaju o njima ljudi iz DPS-a. „Vrijeme će biti svjedok, kao što je dozivan Ranko da se vrati na mjesto predsjednika parlamenta, dozivaćemo Simovića svi da se vrati, kad budete svjedoci kako će da se vode sjednice i na šta će parlament da liči“, naveo je Konatar.

On je pitao građane šta misle čime je to kandidat za predsjednika Skupštine zadužio Đukanovića, koji je medijima rekao da osjeća svojevrstan dug prema, kako je rekao Konatar, danas marginalnom političkom subjektu. „Imam potrebu da se izvinim svim građanima koji su 2012. podržali Pozitivnu, zato što njihov glas danas ide DPS-u. Ali nas ima, ostali smo koji se nećemo prodati DPS-u i koji ćemo nastaviti da se borimo za promjene u Crnoj Gori“. Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke (BS) rekao je da će izborom predsjednika Skupštine biti okončano v.d stanje predsjednika Skupštine, dodajući da je v.d stanje i po Poslovniku samo privremeno. Kako je rekao, mnogo je obaveza pred parlamentom do izbora. „Predloženog kandidata podržao je više nego dovoljan broj poslanika, među njima su svi posalnici BS. Smatramo da dijelimo mnoge zajedničke vrijednosti“, kazao je Mustafić.

Sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da se bira novi predsjednik, počela je ironičnim upadom predsjednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića

" Novinari i kamermani su ušli, molim vas da ih izbacite mogu da snime nešto opasno"!

"S obzriom da ste sinoć rekli da novinari i snimatelji ugrožavaju bezbjednost Skupštine, ja vas pitam da li smo mi ovdje ugroženi? Bilo bi pogubno da neko od novinar aubije nekoga od poslanika, mislim da nam buduće generacije to ne bi oprostile," rekao je on.

Knežević: Molim vas zaštitite nas od snimatelja,mogu da nas ubiju

Predsjedavajući Skupštine Milutin Simović rekao je da "ne vidi razloga za toliku paniku u odnosu na suočavanje sa medijima".

"Mislim da je to bila dobra usluga za sve nas, da u prilog atmosferi koja je počela 13-maja, suočavajući se sa sličnom atmosferom i na početku jučerašnjeg dana, sa željom da pošaljem što bolju sliku iz ovog parlamenta. Vidim da je to tema kojom se bave neki mediji, vidim i ja crne tačke ali u delu informisanja javnosti. Činjenica da ste 13.maja nakon incidenta imali isti režim odnosa sa medijima, kao i juče. Takođe, dobro je da se svi podsjetimo da je Skupština još 3.marta 2010.obezbjedila direktni TV prenos.Nije bila zaštita bilo kog pojedinca ili gosta u Skupštini," rekao je on.

Simović je optužio pojedine medije,aludirajući na Vijesti, da su "oglasne table pojedinih političkih subjekata i da žele da se dopadnu ostatku opozicije".

Knežević je optužio Simovića da je htio da zaštiti premijera, pitajući zbog čega su onda danas novinari u sali ako su juče bili opasni.

Bonus video: