Darmanović: Bezbjednosna kriza u Evropi jedna od najozbiljnijih

Darmanović kazao da rješavanje zamrznutih konflikata i nastojanja u postizanju rješenja krize mirnim i diplomatskim sredstvima, koja uključuju i Trilateralnu Kontaktnu grupu i Normandijski format, i dalje ostaju visoko na agendi OEBS-a
2 komentar(a)
Ministarski savjet OEBS, Foto: MVPEI
Ministarski savjet OEBS, Foto: MVPEI
Ažurirano: 09.12.2016. 10:27h

Kriza evropske bezbjednosti jedna je od najozbiljnijih u nekoliko prethodnih decenija, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na zasjedanju Ministarskog savjeta OEBS-a, koji se odžava Hamburgu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, dvodnevnim zasjedanjem predsjedava ministar vanjskih poslova Njemačke, Frank-Valter Štajnmajer.

Centralna tema ministarskog savjeta bili su izazovi rješavanja krize evropske bezbjednosti, naročito situacija u i oko Ukrajine, migrantsko-izbjeglička kriza, zamrznuti konflikti, terorizam i nasilni ekstremizam.

"Darmanović je ukazao na ključne bezbjednosne izazove sa kojima se Evropa suočava danas, istakavši da je kriza evropske bezbjednosti jedna od najozbiljnijih u nekoliko prethodnih decenija, i naglasio važnost OEBS-a kao platforme za dijalog i saradnju u borbi sa novim izazovima“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, istakao da aktuelna kriza u i oko Ukrajine potvrđuje relevantnost koncepta sveobuhvatne sigurnosti OEBS-a i potvrđuje značaj uloge koju ta organizacija ima u pružanju jedinstvene platforme za inkluzivni i konstruktivni dijalog kada je riječ o najbitnijim bezbjednosnim pitanjima.

Darmanović je kazao da rješavanje zamrznutih konflikata i nastojanja u postizanju rješenja krize mirnim i diplomatskim sredstvima, koja uključuju i Trilateralnu Kontaktnu grupu i Normandijski format, i dalje ostaju visoko na agendi OEBS-a.

"Apostrofirao je da se naša zajednička bezbjednost oslanja na poštovanje demokratskih principa i vrijednosti, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, vladavine prava, tolerancije i nediskriminacije“, navodi se u saopštenju.

Darmanović je učestvovao i na pratećim sastancima na temu „Kriza u i oko Ukrajine – izazovi i odgovor OEBS-a“ i „Značaj kontrole naoružanja za evropsku bezbjednost današnjice“.

Darmanović je, na marginama zasjedanja Ministarskog sastanka OEBS-a u Hamburgu, razgovarao sa ministrima vanjskih poslova Austrije, Kanade, Francuske, Poljske, Mađarske i Gruzije, Sebastijanom Kurcom, Stefanom Dionom, Žan-Markom Eroom, Vitoldom Vaščikovskim, Peterom Sijartom Mihailom Janelidzeom.

Darmanović je, kako je saopšteno, sa austrijskim kolegom razmijenio Akcioni plan saradnje između dvije države kojim se, između ostalog, definiše širok dijapazon saradnje i utvrđuje značajan broj bilateralnih aktivnosti tokom 2017. godine.

"Poseban akcenat je stavljen na vanjskopolitičku, ali i na saradnju u oblasti evropskih integracija, Berlinskog procesa, tokom predstojećeg austrijskog predsjedavanja OEBS-om, kao i na poljima odbrane, unutrašnjih poslova, ekonomije, životne sredine, obrazovanja, kulture, civilnog drustva i migracija“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, konstatovani su odlični odnosi dvije države, što između ostalog potvrđuju i vrlo intenzivni politički kontakti u prethodnom periodu.

"Tokom sastanka sa Dionom, Darmanović se zahvalio na kontinuiranoj pomoći Kanade u procesu evroatlantskih integracija. Dion je najavio skoro okončanje ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u u Kanadi. Dogovorena je intenzivna komunikacija u narednom periodu u cilju daljeg snaženja bilateralne saradnje“, kaže se u saopštenju.

Kako su rekli iz Ministarstva, susret sa Eroom bio je prilika za razmjenu mišljenja o načinima unapređenja saradnje na multilateralnom planu, primarno u okviru OEBS-a, a naglašena je važnost nastavka jačanja političkog dijaloga i sveukupne saradnje.

"Vaščikovski je pohvalio progres koji je ostvaren u integracionim procesima i podvukao važnost što skorije finalizacije ratifikacionog procesa. Prenio je opredjeljenje Poljske da nastavi sa snažnom podrškom Crnoj Gori na njenom evropskom putu“, rekli su iz Ministarstva.

Darmanović je saopštio da Crna Gora cijeni veoma posvećenu i prijateljsku ulogu koju je Poljska odigrala u procesu približavanja Crne Gore NATO-u i prenio spremnost za dalje pospjesivanje saradnje u oblastima od obostranog interesa.

"U razgovoru sa Sijartom, istaknuto je zadovoljstvo veoma dobrim odnosima dvije države i naglašena vrlo aktivna uloga Mađarske u procesu okončanja ratifikacije Protokola o pristupanju, kao kontakt zemlje za NATO. Razmotreni su modaliteti jačanja saradnje u oblasti investicija, turizma, obrazovanja i dogovoren nastavak komunikacije po ovim pitanjima“, kaže se u saopštenju.

U fokusu razgovora Darmanovića i Janelidzea bili su bilateralni odnosi, dinamika ispunjavanja obaveza u pravcu što skorije realizacije ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, s posebnim akcentom na spremnost Crne Gore da prenese iskustva Gruziji u integracionim procesima.

Bonus video: