Darmanović - Čavušoglu: Odnosi CG i Turske osnaženi NATO savezništvom - Vijesti.me
MINISTAR VANJSKIH POSLOVA U POSJETI TURSKOJ

Darmanović - Čavušoglu: Odnosi CG i Turske osnaženi NATO savezništvom

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, naglašen značaj daljeg intenziviranja političkog dijaloga dvije zemlje i konstatovana intenzivna ekonomska saradnja

Darmanović i Čavušoglu
Darmanović i Čavušoglu (Foto: MVP)

Crna Gora i Turska imaju prijateljske i sadržajne onose koji su dodatno osnaženi savezništvom u NATO, te čvrsto povezani ekonomskom saradnjom i brojnim potencijalima za njihovo dalje unapređenje.

To je ocijenjeno na današnjem sastanku crnogorskog ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua. Darmanović je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Turskoj.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, naglašen značaj daljeg intenziviranja političkog dijaloga dvije zemlje i konstatovana intenzivna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i porast broja stranih direktnih investicija.

Sagovornici su se, dodaje se, saglasili da dvije zemlje ostvaruju kvalitetnu saradnju i u okviru NATO u cilju stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja. 

Darmanović je ocijenio da će unapređenju bilateralnih odnosa doprinijeti i otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu, kao i Konzulata Turske u Bijelom Polju. 

Kako je saopšteno iz ministarstva, Darmanović je istakao i kontinuirani doprinos turske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), dodajući i da stipendiranje crnogorskih studenata doživljavamo kao dragocjenu podršku u nadgradnji znanja i razvoja. 

"Ministar Čavušoglu je kazao da posjeta predstavlja nastavak intenzivnog dijaloga, koji za rezultat ima visok stepen međusobnog razumijevanja i saradnje. Ponovio je posvećenost Turske snaženju odnosa dvije zemlje, saglasivši se da su ekonomska saradnja i trgovinska razmjena prepoznate kao prioritetne oblasti", navodi se u saopštenju.

Čavušoglu  je kazao i da  Turska i Crna Gora ostvaruju intenzivnu saradnju u oblastima odbrane, kulture i saobraćaja, i ukazao na značaj njenog daljeg unapređenja, kako u pomenutim oblastima tako i u domenu zdravstva i obrazovanja. 

Ministar Darmanović je imao sastanke sa predsjednikom Velike narodne skupštine Mustafom Šentopom i potpredsjednikom Turske Fuatom Oktajom. 

Tokom zvanične posjete Turskoj, ministar je položio vijenac na vječnu kuću Mustafe Kemala Ataturka, a upriličen je i obilazak mauzoleja posvećenog osnivaču Republike Turske.


Vidi sve komentare