Darmanović: Crna Gora u maju 29. članica NATO-a

"Vjerujemo da će sve biti okončano u vrijeme samita NATO u Briselu i da ćemo nastupiti kao 29. članica NATO alijanse", saopštio je Darmanovi
81 pregleda 17 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Luka Zeković
Srđan Darmanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2017. 12:17h

Proces ratifikacije crnogorskog protokola za članstvo u NATO biće okončan do majskog samita u Briselu i Crna Gora će nastupiti kao 29. članica Alijanse, smatra ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On danas boravi u Zagrebu, gdje je razgovarao sa hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova Davorom Ivom Stierom.

Darmanović je zahvalio Hrvatskoj na tome što radi, kako u vrijeme, kako je rekao, strpljive borbe Crne Gore da bude članica NATO-a, tako i da bude dio Evropske unije (EU), jer su to ugaoni temelji vanjske politike Crne Gore.

"Hrvatska je među prvima ratifikovala sporazum o pristupanju Crne Gore NATO-u. Sa Španijom, koja završava taj proces, ostale su Sjedinejne Američke Države i Holandija. Vjerujemo da će sve biti okončano u vrijeme samita NATO u Briselu i da ćemo nastupiti kao 29. članica NATO alijanse", saopštio je Darmanović na zajedničkoj pres konferencije sa Stierom.

On je podsjetio da Hrvatska pomaže Crnoj Gori i na putu ka EU "od samog početka pa i danas".

"Tako da smo mi upornim radom došli da predstavljamo neku vrstu lidera u EU integracijama", rekao je Darmanović, prenosi portal RTCG.

On je rekao da je sa hrvatskim kolegom razgovarao o mnogim bilateralnim pitanjima, ocjenjujući da je mnogo prostora za saradnju dvije države.

"Odlična je saradnja u oblasti odbrane, i zaštite manjina. Dotakli smo se otvorenih pitanja, stvari se kreću uzlaznom linijom, i spremni smo da sve što je neriješeno, rješavamo zajednički i u dogovoru, bez ishistrenih koraka", kazao je Darmanović.

Njegov hrvatski kolega je saopštio da Zagreb i Podgorica imaju intenzivne odnose u smislu i promovisanja i podrške Crnoj Gori na EU i NATO putu.

Stier je rekao da je optimista kad je riječ o crnogorskom članstvu u NATO, kaoi procesu ratifikacije koji je u toku.

"Optimisti smo da će se to završiti. Crna Gora dobro napreduje u EU integracijama, i Hrvatska joj pomaže u ispunjavanju kriterijuma i to ćemo činiti i dalje. Naša ekonomska saradnja je dobra, i zadovoljni smo što postoji ambicija jače saradnje", kazao je on.

Bonus video: