Darmanović: Donacija Mađarske gest solidatnosti i humanosti

Tom prilikom je uručena donacija Mađarske od 50.000 hiruških maski i 2.500 zaštitnih odijela
569 pregleda 0 komentar(a)
Detalj uručivanja donacije, Foto: Sasa Matić/Vlada Crne Gore
Detalj uručivanja donacije, Foto: Sasa Matić/Vlada Crne Gore

Ministar vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Peter Sijarto boravio je danas u posjeti Crnoj Gori i tom prilikom je ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću uručio donaciju Mađarske od 50.000 hiruških maski i 2.500 zaštitnih odijela, saopšteno je iz Ministarstvo vanjskih poslova.

„Ovo je gest solidarnosti i humanosti, ali i potvrda da saveznici podržavaju jedni druge u teškim i izazovnim vremenima“, ocijenio je ministar Darmanović.

On je zahvalio Mađarskoj na podršci reformama Crne Gore u u integracionom procesu tokom pristupanja NATO savezu i u pristupnim pregovorims sa Evropskom unijom.

Osvrnuvši se na posljedice koje je svijet pretrpio usljed pandemije Kovid-19, sagovornici su istakli značaj finansijske podrške koju je Evropska unija opredijelila za zemlje Zapadnog Balkana, koja je ujedno i najveća do sada, čime je još jednom dokazana solidarnost, ali i geostrateško promišljanje Unije, uprkos aktuelnim izazovima.

Mađarski šef diplomatije Sijarto pohvalio je efikasnost i preduzete mjere Vlade Crne Gore u suočavanju sa globalnom zdravstvenom krizom.

"U kontekstu evropskog puta, ponovio je nedvosmislenu podršku zvanične Budimpešte crnogorskim naporima ka punopravnom članstvu u EU, istakavši da nakon pandemije Kovid-19 Brisel mora uzeti u obzir značaj povećanja broja saveznika. „Članstvo Zapadnog Balkana za Mađarsku je značajno ne samo iz političkih i bezbjednosnih, već i iz ekonomskih razloga, a naš ekonomski interes je proširenje Evropske unije“, naglasio je ministar Sijarto.

"Sagovornici su konstatovali da je na nedavno održanom Samitu EU i ZB još jednom potvrđena evropska budućnost našeg regiona, a ministar Sijarto je posebno naglasio da će Mađarska nastaviti snažno da zagovara da u pregovorima Crne Gore sa EU bude otvoreno i posljednje poglavlje 8 – Konkurencija, tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, kao i zatvaranje poglavlja za koje su već stvoreni tehnički uslovi. „Komesar Varhelji naporno radi u cilju ubrzanja razvoja Zapadnog Balkana i njegovog progresa ka EU“, prenio je šef mađarske diplomatije. Tokom sastanka posebno je razmotreno snaženje bilateralne saradnje u domenu investicija, ekonomije, bankarstva, turizma i obrazovanja, te pozdravljeno savezništvo i partnerstvo dvije države na multilateralnom planu", zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: