Darmanović: Evropske integracije zajednička odgovornost Zapadnog Balkana i EU

Darmanović se, između ostalog, sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom
929 pregleda 0 komentar(a)
Sa Bledskog strateškog foruma, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Sa Bledskog strateškog foruma, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Evropske integracije su zajednička odgovornost Zapadnog Balkana i Evropske unije, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović danas na Bledskom strateškom forumu (BSF), kojem su, između ostalih, prisustvovali visoki zvaničnici Evropske unije, regiona i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovogodišnji BSF, pod nazivom „Izvori (ne)stabilnosti“ posvećen je pitanjima bezbjednosti u međunarodnom poretku, upravljanju strateškim resursima za održanje stabilnosti, klimatskim promjenama, kao i izazovima ekonomskog razvoja, progresa i demokratije.

Darmanović je tokom Foruma bio govornik na panelu „Zapadni Balkan – evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost“, posvećenom uticaju progresa u integracionim procesima na usvajanje zapadnih vrijednosti i demokratskih standarda.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, tokom panela istakao da su evropske integracije zajednička odgovornost Zapadnog Balkana i EU. Konstatovao je da prethodni semestar regionu nije donio veći napredak po pitanju EU integracije, uprkos, kako je rekao, značajnim naporima koje preduzimaju vlade zemalja Zapadnog Balkana.

Naglasio je, dodaju iz ministarstva, da Evropska unija, uprkos unutrašnjim izazovima, mora imati jasnu politiku prema našem regionu, koja će podrazumijevati odlučan nastavak politike proširenja i istakao očekivanje da će oktobarsko zasijedanje Evropskog savjeta dati pozitivan signal u kontekstu otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, te posljednjeg pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom.

Tokom Bledskog strateškog foruma, Darmanović se sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, zamjenicima generalnog sekretara Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Žanom Kristofom Beliardom i Pedrom Seranom, predsjednikom Horasis fondacije Frankom Jurgenom Rihterom i izvršnom direktorkom Centra za evropsku perspektivu Katjom Geršak.

U razgovorima je, kako je saopšteno iz ministarstva, bilo riječi o bezbjednosnim kretanjima u Evropi i regionu, te značaju integrisanja Zapadnog Balkana u EU. "Crna Gora je prepoznata kao kontributor stabilnosti, te kao pouzdan susjed i konstruktivan partner, kako kroz regionalne i multilateralne mehanizme, tako na bilateralnom planu", zaključuju iz ministarstva.

Bonus video: