Darmanović i Šenon: Crna Gora ima kapacitete da se izbori sa spoljašnim i unutrašnjim izazovima

“Šenon je naglasio progres koji je Crna Gora ostvarila na planu evropskih i evroatlantskih integracija uz ocjenu da su ovi procesi bili ključni pokretač reformi i demokratske transformacije društva”, kaže se u saopštenju
2 komentar(a)
Srđa Darmanović Majkl Šenon, Foto: MVPEI
Srđa Darmanović Majkl Šenon, Foto: MVPEI
Ažurirano: 22.03.2017. 10:44h

Crna Gora je napredovala na planu evropskih i evroatlantskih integracija i ti procesi ključni su pokretač reformi i demokratske transformacije društva, ocijenio je vršilac dužnosti podsekretara za politička pitanja u Stejt dipartmentu, Tomas Šenon.

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, drugog dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), razgovarao je sa Šenonom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), u razgovoru su razmijenjena mišljenja o aktuelnim izazovima na Zapadnom Balkanu i modalitetima snaženja regionalne bezbjednosne saradnje u cilju stvaranja uslova za održivu stabilnost i napredak regiona.

“Šenon je naglasio progres koji je Crna Gora ostvarila na planu evropskih i evroatlantskih integracija uz ocjenu da su ovi procesi bili ključni pokretač reformi i demokratske transformacije društva”, kaže se u saopštenju.

On je ponovio opredijeljenost SAD-a da nastavi sa snažnom podrškom, navodeći da očekuje da će američki Senat u najskorijem periodu okončati proceduru ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, i da će ona uskoro, kao punopravni član Alijanse, doprinositi zajedničkim savezničkim ciljevima.

Darmanović je istakao da će Crna Gora nastaviti sa daljim reformama, i da ostaje posvećena i odlučna u namjeri da sprovodi evropsku i evroatlantsku agendu, koje, kako je naglasio, nijesu usmjerene protiv bilo koga, već su isključivo vođene najboljim interesima države i naroda.

„Ukazujuću na dešavanja uoči i na dan parlamentarnih izbora i na okolnosti koje su imale za cilj nasilno svrgavanje vlasti i teroristički napad, ministar je kazao da su crnogorske institucije adekvatno i promptno reagovale i spriječile planirani negativni scenario”, navode iz MVP.

Darmanović je ocijenio da je Crna Gora dokazala da ima kapacitete da se suoči sa spoljnim i unutrašnjim bezbjednosnim izazovima.

Zahvalio je na podršci SAD-u u finalnoj fazi integracije u Sjeverno-atlantski savez i ponovio očekivanje da će Protokol u najskorijem periodu biti ratifikovan.

Iz MVP su naveli da je Darmanović, sa kongresmenom Majklom Tarnerom, naglasio zadovoljstvo strateškim partnerstvom dvije države.

„Kao vrlo uspješnu i sadržajnu ocijenio je dosadašnju parlamentarnu saradnju i zahvalio na kontinuiranoj podršci američkog Kongresa u realizaciji naše euroatlantske agende, posebno na ličnom doprinosu kongresmena Tarnera finalizaciji ratifikacione procedure”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, naglasili očekivanje da će američki Senat i SAD skorim okončanjem ratifikacije još jednom potvrditi posvećenost regionalnoj stabilnosti i poslati jasnu poruku da je Crna Gora dio zajednice transatlantskih vrijednosti.

Saopšteno je da je razgovarano i o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori i regionu, dešavanjima na dan parlamentarnih izbora i dosadašnjim rezultatima istrage.

Iz MVP su kazali da je sa ministrima vanjskih poslova Albanije i Hrvatske, Ditmirom Bušatijem i Ivom Davorom Štirom, u formatu Jadranske trilaterale, Darmanović učestvovao na panelu u organizaciji Atlantskog savjeta SAD-a "Sigurna Jugoistočna Evropa: novi model za progres na Balkanu".

“Tokom izlaganja, ministar je ocijenio da se region trenutno suočava sa ozbiljnim izazovima i stagnacijom, čime se otvara prostor za jačanje političkog populizma i antievropske retorike, što ga u konačnom čini manje otpornim na spoljne aktivnosti koje imaju za cilj destabilizaciju i promjenu njegovog evropskog odnosno evroatlantskog kursa”, navode iz MVP.

Ocijenjeno je da evropske i evroatlantske integracije regiona nemaju alternativu i istaknuta važnost aktivnog angažmana SAD i Evropske unije na Zapadnom Balkanu, posebno u kontekstu potrebe ograničavanja spoljnih uticaja, stabilizacije regiona i jačanja njegove evropske perspektive.

Darmanović je, dodaje se, održao predavanje na Eliot školi za međunarodne poslove Univerziteta Džordž Vašington.

Bonus video: