Darmanović može smanjiti platu ambasadorima

Ministar ima zakonsku mogućnost da kazni diplomate
2784 pregleda 13 komentar(a)
Ministar može kazniti ambasadore: Darmanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ministar može kazniti ambasadore: Darmanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ima zakonsku mogućnost da novčano kazni ambasadore Miodraga Vlahovića, Nebojšu Kaluđerovića i Željka Perovića zbog objavljivanja zajedničkog saopštenja u kome su pojasnili razloge za plaćanje novčane kazne suspendovanoj službenici ministartva Mirni Nikčević. Ambasadori Crne Gore u Vatikanu, Vašingtonu i Beču su, bez konsultacija sa ministarstvom, u petak objavili zajedničko saopštenje u kome se navodi da su kaznu platili jer je “teško trpjeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog”.

Članom 113 Zakona o vanjskim poslovima predviđeno je da ministar može kazniti članove diplomatskog osoblja sa 20 do 30 plate u slučaju težih disciplinskih prekršaja.

“Teža povreda službene dužnosti je davanje izjava i saopštenja bez odobrenja ministra vanjskih poslova ili lica koje on ovlasti”, navodi se u stavu 5 člana 112 Zakona o vanjskim poslovima.

Mirna Nikčević
Mirna Nikčević(Foto: Privatna arhiva)

Sud za prekršaje kaznio je Nikčević sa 600 eura jer je na svom Facebook profilu vrijeđala vjernike koji su se na Trojčindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Nakon što je Nikčević kazala da su joj tri ambasadora platila kaznu, crnogorske diplomate su se oglasile javnim saopštenjem u kome su, između postalog, naveli da se ne kažnjavaju oni koji “smišljeno, mučki, orkestrirano i organizovano udaraju na Crnu Goru”.

Komentarišući saopštenje ambasadora premijer Duško Marković rekao je da se radi o neprimjerenoj reakciji i istakao da institucije ne smiju da budu platforma za bilo kakve lične stavove i ispoljavanja.

“Ne komentarišem njihovu ličnu spremnost da učestuju u plaćanju troška za prekršajni nalog u slučaju osude njihove bivše koleginice. Njihova reakcija je neprimjerena, tu reakciju ocijenio je i ministar vanjskih poslova. Vidjećemo u narednim danima kako da ojačamo sistem, da naučimo sve da rade svoj posao, da se ne plekaju u tuđi posao”, rekao je Marković novinarima u Danilovgradu i istakao da ne treba sankcinisati ambasadore. “Nije sve u sankcijama i kažnjavanju, ako se pogriješi, treba na to ukazati. Malo nas ima, treba da se čuvamo. Ko pogriješi, da mu se na to ukaže”.

Iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore juče su ocijenili da su plaćanjem kazne ambasadori iskompromitovali svrhu sankcije koju je izrekao sud. Iz kancelarije Ombudsmana su kazali i da je legitiman privatni čin svakog pojedinca odluka o sopstvenoj finansijskoj pomoći bilo kome.

“Kada se u kontekst ovog čina stavi objašnjenje da je jedan od motiva koji je potrebno posebno obrazložiti plaćanje kazne za lice koje se oglašava krivim za delikt diskriminatorne prirode, neminovno se nameće zaključak o nedopustivom odnosu prema samom deliktnom ponašanju u konkretnom slučaju, a ne samo kolegijalnosti”, naveli su iz kancelarije Ombudsmana.

Bonus video: