Darmanović: Multilateralnom saradnjom do poštovanja ljudskih prava

Darmanović je u Ženevi imao sastanak sa predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peterom Maurerom, sa ministrom vanjskih poslova Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom Al-Tanijem
301 pregleda 1 komentar(a)
Darmanović u Ženevi, Foto: MVP
Darmanović u Ženevi, Foto: MVP

Saradnja na multilateralnom planu put je do univerzalnog poštovanja ljudskih prava, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

On je učestvovao danas na segmentu na visokom nivou 40. zasjedanja Savjeta za ljudska prava, u Ženevi.

"Vlada Crne Gore posvećena je promociji i zaštiti ljudskih prava na nacionalnom i međunarodnom nivou, kazao je Darmanović, izrazivši snažnu podršku radu Kancelarije Visoke komesarke za ljudska prva, njenom integritetu i nezavisnosti.

On je istakao da se u vremenima brojnih kriza, kontinuiranog kršenja ljudskih prava, rastućeg radikalnog ekstremizma, jedino koordiniranom akcijom svih međunarodnih aktera i multilateralnom saradnjom može postići univerzalno poštovanje ljudskih prava i osigurati održivi razvoj, mir i bezbjednost.

Darmanović je ukazao na posvećenost Vlade jačanju nacionalnog dijaloga o ljudskim pravima kao i na ostvareni napredak u domenu promocije i zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori, naročito prava ranjivih grupa, žena, djece, LGBT osoba, manjina, starijih i osoba sa invaliditetom.

"Na toj liniji, ukazao je na značaj ispunjavanja obaveza na međunarodnom planu te izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora pilot zemlja za uspostavljanje mehanizma za praćenje i implementaciju preporuka dobijenih od strane UN tijela za ljudska prava", kaže se u saopštenju.

Darmanović je imao sastanak sa predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peterom Maurerom.

Tokom sastanka je pozdravljena uloga ICRC kao ključne organizacije za adresiranje narastajućih humanitarnih potreba koje predstavljaju jedan od prioritetnih izazova sa kojima se suočava međunarodna zajednica.

"Istaknuta je potreba snažnije međunarodne saradnje u cilju nesmetanog pristupa humanitarne pomoći ugroženim područjima. Darmanović je podvukao značaj koji Crna Gora posvećuje ovom pitanju i ukazao na brojne aktivnosti realizovane u prethodnom periodu u saradnji Vlade i nacionalnog društva Crvenog krsta", kaže se u saopšenju.

Darmanović je kazao da je spreman za dodatno snaženje saradnje sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i podršku dijalogu za dalje jačanje međunarodnog humanitarnog prava u univerzalnom formatu.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja i o regionalnim naporima za rješavanje pitanja nestalih lica, što je podržano na najvišem nivou potpisivanjem Deklaracije o ulozi države 2014. godine, kao i Zajedničke deklaracije o nestalim osobama u okviru Berlinskog procesa 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Maurer je pozdravio aktivnosti Vlade Crne Gore na finalizaciji uspostavljanja Komisije za humanitarno medjunarodno pravo, kao i humanitarnu pomoć pruženu u periodu kriza i kontinuirani doprinos kao faktora stabilnosti u regionu.

Na marginama 40. zasjedanja Savjeta za ljudska prava ministar Darmanović se sastao i sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom Al-Tanijem.

Istaknuto je zadovoljstvo tradicionalno dobrim prijateljskim odnosima dvije zemlje kao i spremnost za dodatno snaženje bilateralne saradnje, naročito u oblasti ekonomije, turizma, obnovljive energije i avio saobraćaja.

U razgovoru sa hrvatskom ministarskom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić ponovljen je interes za daljim snaženjem saradnje na bilateralnom planu, kao i spremnost za unaprjeđenje saradnje kroz regionalne forume i na međunarodnom nivou.

Bonus video: