Darmanović: Novi zakon će ojačati slobodu vjeroispovijesti

"U vremenu kada se, u ime religije, ljudsko dostojanstvo narušava na različite načine širom svijeta, neophodno je konstantno ukazivati na značaj poštovanja i zaštitu religijskih sloboda, kao osnovnih vrijednosti svakog savremenog društva“
115 pregleda 4 komentar(a)
Srđa Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđa Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 26.07.2018. 19:14h

Novi zakon o vjerskim pravima i slobodama, čija je izrada u toku, dodatno će ojačati i zaštiti punu slobodu vjeroispovijesti u Crnoj Gori, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović je danas učestvovao na prvoj Ministarskoj konferenciji za unaprjeđenje vjerskih sloboda koja je organizovana u Vašingtonu na inicijativu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majkla Pompea.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je tokom izlaganja naglasio da princip poštovanja slobode vjeroispovijesti predstavlja jedno od fundamentalnih vrijednosti demokratskih političkih zajednica.

"U vremenu kada se, u ime religije, ljudsko dostojanstvo narušava na različite načine širom svijeta, neophodno je konstantno ukazivati na značaj poštovanja i zaštitu religijskih sloboda, kao osnovnih vrijednosti svakog savremenog društva“, ocijenio je Darmanović.

On je istakao da je, imajući u vidu da ideologizacija religije predstavlja jedan od ključnih uzroka razvoja nasilnog ekstremizma i terorizma, u cilju njihovog suzbijanja neophodna intenzivna saradnja svih zainteresovanih strana uključujući religijske zajednice.

Na Konferenciji je potvrđena i posvećenost Crne Gore međunarodnim obavezama u oblasti zaštite i promocije slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja.

"Podrška unapređenju slobode vjeroispovijesti je na liniji djelovanja Crne Gore na međunarodnom planu, posebno imajući u vidu dostignuti nivo razvoja normativnog poretka i pravnih garancija ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, te daljeg prioritetnog angažmana na njihovoj dosljednoj primjeni“, kazao je Darmanović.

On je dodao je da se ta oblast može dodatno unaprijediti, u Crnoj Gori u toku rad na novom Zakonu o vjerskim pravima i slobodama koji će, kako je naveo, dodatno ojačati i zaštiti punu slobodu vjeroispovijesti u našoj državi.

Konferencija je okupila ministre vanjskih poslova, druge visoke zvaničnike, predstavnike međunarodnih organizacija, religijske lidere i predstavnike civilnog društva iz preko 80 država.

Bonus video: