Darmanović: Odnosi Crne Gore i SAD osnaženi savezništvom u NATO

Darmanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sa Murom razgovarao na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku
990 pregleda 4 komentar(a)
Darmanović-Mur, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović-Mur, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Sadržajni odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) osnaženi su savezništvom u NATO-u, ocijenili su crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i prvi zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za međunarodne organizacije Džonatan Mur.

Darmanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sa Murom razgovarao na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

"Sagovornici su konstatovali da su sadržajni odnosi Crne Gore i SAD osnaženi savezništvom u NATO, te na toj liniji istakli važnost uzajamne podrške u multilateralnim formatima", kaže se u saopštenju.

Darmanović je prisustvovao otvaranju Generalne debate 74. zasijedanja Generalne skupštine UN koja se održava u Njujorku.

Svjetski lideri govorili su na temu „Stimulisanje multilateralnih napora za iskorjenjivanje siromaštva, postizanje kvalitetnog obrazovanja, borbe protiv klimatskih promjena i inkluzije“.

Navodi se da je Darmanović razgovarao i sa generalnim sekretarom Unije za Mediteran Naserom Kamelom.

Na sastanku je bilo riječi o daljim modelima saradnje Crne Gore i Unije za mediteran, te pohvaljena uloga naše države na Zapadnom Balkanu, kao i ostvareni rezultati u procesu evropske integracije.

"Naglašena je važnost temeljnih vrijednosti Unije, među kojima su stabilnost regiona, ekonomska povezanost, kao i usklađenost sa pozicijama Evropske unije", kazali su iz Ministarstva.

Darmanović se sastai i sa delegacijom Američko-jevrejskog komiteta, a u razgovoru je akcentovan značaj suprotstavljanja antisemitizmu na globalnom nivou uz poštovanje vjerskih, nacionalnih i etničkih prava.

"U tom kontekstu, pohvaljen je položaj Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i doprinos države njihovom bezbjednom životu", navodi se u saopštenju.

Darmanović je prisustvovao i prijemu koji su organizovali predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

Bonus video: