Darmanović: Odnosi stabilnog partnerstva sa SAD

"Ti odnosi su jednako dobri kao što su uvijeik i bili, a mi smo sasvim ubijeđeni da je član 5 Ugovora o NATO-u jednako čvrst kao što je bio i ranije"
56 pregleda 4 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.09.2018. 09:54h

Odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država su odnosi stabilnog partnerstva, ocijenio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Darmanović je u Njujorku gdje prisustvuje zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"To su odnosi stabilnog partnerstva, stabilne saradnje unutar NATO-a, bilateralni odnosi velikog razumijevanja i sličnih pogleda na svjetske probleme bez obzira što se radi o dvije zemlje nejednake veličine i značaja. Ti odnosi su jednako dobri kao što su uvijeik i bili, a mi smo sasvim ubijeđeni da je član 5 Ugovora o NATO-u jednako čvrst kao što je bio i ranije", rekao je Darmanović za Glas Amerike upitan da ocijeni trenutne odnose Crne Gore i SAD.

Na pitanje o pregovorima Srbije i Kosova ministar Darmanović je rekao da je Crna Gora oduvijek snažno podržavala dijalog Srbije i Kosova, ali da je stav da je, u vezi sa najavama promjene granica, da su bezbjednost i stabilnost regiona primarni.

"Šta može donijeti rješenje zasnovano na razmjeni teritorija – to je na Balkanu uvijek osjetljiv posao. To mora biti sa garancijama da će Balkan ostati stabilan. Ohrabrujemo da riješe odnose, ali da svi zajedno vodimo računa o nešto široj arhitekturi Zapadnog Balkana da ona ne bi bila poremećena", rekao je Darmanović odgovarajući na pitanje o stavu Crne Gore o pregovorima Srbije i Kosova.

Bonus video: