Darmanović: Predlog zakona garantuje svima slobodu vjeroispovjesti

Zajednički je konstatovano da je podrška VK u pogledu definisanja velikog broja zakona bila veoma značajna, što je, takođe, ostvarilo pozitivan efekat na reformski put Crne Gore u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji
839 pregleda 5 komentar(a)
Darmanović sa predstavnicima Venecijanske komisije, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović sa predstavnicima Venecijanske komisije, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Predlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica garantuje svakom građaninu slobodu vjeroispovjesti, pritom štiteći imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On se danas sastao sa ekspertskom delegacijom Venecijanske komisije (VK), koja boravi u Crnoj Gori u okviru pripreme mišljenja na nacrt Zakona.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom sa VK, čiji su eksperti u prethodnom periodu u značajnoj mjeri doprinijeli izgradnji zakonodavnog okvira Crne Gore u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Zajednički je konstatovano da je podrška VK u pogledu definisanja velikog broja zakona bila veoma značajna, što je, takođe, ostvarilo pozitivan efekat na reformski put Crne Gore u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Darmanović je istakao da je predlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući konvencije UN, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i smjernice VK i OEBS-a/ODIHR-a.

„Dodao je da Predlog zakona garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovjesti, pritom štiteći imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Darmanović je kazao da Vlada tim predlogom ispunjava svoju ustavnu i međunarodno-pravnu obavezu da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori definiše u skladu sa savremenim legislativnim standardima u ovoj oblasti.

„Sagovornici su se saglasili da je potrebno u narednom periodu održavati blisku saradnju i otvorenu komunikaciju po ovom i drugim pitanjima koja su od značaja za kontinuirano snaženje vladavine prava i unaprjeđivanje pravno-normativnog okvira, kao temelja sveukupnog socio-ekonomskog razvoja Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: