Darmanović: Špekulacije novih modela evropskog proširenja - izazov za proevropske vlade i korak unazad za Zapadni Balkan

Darmanović je kazao da bi punopravno članstvo Zapadnog Balkana u EU doprinijelo stabilnijoj i bezbjednijoj Evropi, a njegova jasna evropska budućnost dodatno podstakla rješavanje dva glavna izazova u regionu, pitanje dijaloga na relaciji Beograd - Priština i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine
949 pregleda 0 komentar(a)
Darmanović, Foto: Boris Pejović
Darmanović, Foto: Boris Pejović

Crna Gora u Evropskoj uniji (EU) vidi istinskog partnera i u potpunosti usklađuje svoju sa politikom Unije, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, navodeći da je vizija ujedinjene Evrope superiorna u odnosu na bilo koju alternativu.

On je, na sastanku strateške grupe za Zapadni Balkan, u okviru Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR), dodao da Zapadni Balkan razumije kompleksnost dešavanja u okviru EU i izazove sa kojima se suočava, a koji su, kako je naveo, bacili sjenku na proces proširenja.

„Ipak, uvjereni smo da i dalje ima prostora za ubrzanu akciju u okviru agende proširenja, koje se oduvijek dešavalo paralelno sa reformama u okviru EU“, rekao je Darmanović.

On je istakao da Crna Gora u EU vidi istinskog partnera.

„Stoprocentno usklađujemo našu politiku sa njenom i zadržavamo naš optimizam u tom pogledu“, naglasio je Darmanović i dodao da je vizija ujedinjene Evrope superiorna u odnosu na bilo koju alternativu.

On je ukazao na to da proces proširenja EU ima dvije krucijalne funkcije za Zapadni Balkan, za nastavak reformskog puta i jačanje stabilnosti regiona.

Prema riječima Darmanovića, zaključci sa posljednjeg sastanka Evropskog savjeta su obeshrabrujući.

„Špekulacije novih modela evropskog proširenja znače samo jedno - izazov za proevropske vlade u regionu i korak unazad za Zapadni Balkan“, naveo je on.

Takva poruka, kako je ocijenio, doprinosi narušavanju kredibiliteta EU u okruženju i kao takva, imajući u vidu geopolitički kontekst, može da ima dalekosežne posljedice.

Darmanović je kazao da bi punopravno članstvo Zapadnog Balkana u EU doprinijelo stabilnijoj i bezbjednijoj Evropi, a njegova jasna evropska budućnost dodatno podstakla rješavanje dva glavna izazova u regionu, pitanje dijaloga na relaciji Beograd - Priština i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva vanjskih poslova kazali su da ECFR, koji okuplja akademike, naučnike i stručnjake, predstavlja jedan od vodećih međunarodnih think-tankova u čijem su fokusu istraživanja u oblasti evropske vanjske i bezbjednosne politike. Darmanović je prvi član ECFR-a iz Crne Gore.

Bonus video: