Darmanović u Makedoniji: Regionalno povezivanje važno je za za evropsku perspektivu

Darmanović je naglasio da će jedan od prioriteta predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom, koje Crna Gora preuzima od Makedonije 1. januara, biti podrška makedonskom članstvu u NATO
2 komentar(a)
Srđan Darmanović, Makedonija, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Makedonija, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 09.11.2017. 16:28h

Regionalno povezivanje važno je za za evropsku perspektivu, ocijenjeno je u razgovoru ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića sa makedonskim zvaničnicima.

Darmanović boravi u zvaničnoj posjeti Skoplju, gdje se danas sastao sa makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, predsjednikom Đorđem Ivanovim, predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem i premijerom Zoranom Zaevim.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u razgovoru sa Dimitrovim zajednički je ocijenjeno da između Crne Gore i Makedonije nema otvorenih pitanja, i da odnosi dvije države predstavljaju primjer odlične saradnje u regionu.

Darmanović je naglasio da će jedan od prioriteta predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom, koje Crna Gora preuzima od Makedonije 1. januara, biti podrška makedonskom članstvu u NATO.

„Konstatovano je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, kroz najavljeno formiranje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Republike Makedonije. U tom kontekstu, izraženo je očekivanje da će predstojeće otvaranje Konzulata Crne Gore na čelu sa počasnim konzulom u Štipu dati značajan impuls jačanju sveukupnih veza“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u razgovoru Darmanovića sa Ivanovim istaknuto da odnose dvije zemlje karakteriše, ne samo saradnja u brojnim oblastima, već i održavanje frekventnog političkog dijaloga.

Darmanović je ponovio spremnost Crne Gore da prenese Makedoniji iskustva iz dosadašnjih integracionih procesa u cilju kvalitetnijeg i bržeg ispunjavanja uslova i dostizanja standarda za punopravno članstvo u NATO i Evropskoj uniji (EU).

„S tim u vezi, bilo je riječi o značaju zajedničkog učešća u regionalnim inicijativama, kao što je Berlinski proces“, kaže se u saopštenju.

U razgovoru sa Džaferijem ocijenjeno je da dvije države imaju zajednički cilj - pristupanje EU, i da će u tom smislu Makedoniji biti značajna iskustva Crne Gore.

„Crnogorski šef diplomatije je tokom zvanične posjete Skoplju razgovarao i sa Zaevim, koji je naglasio da se odnosi Crne Gore i Makedonije razvijaju na dobrobit građana dvije zemlje, i da je regionalno povezivanje važno za evropsku perspektivu“, navodi se u saopštenju.

U razgovoru je, kako su kazali iz Ministarstva, istaknut značaj inicijative za uspostavljanje avio linije Skoplje - Podgorica - Sarajevo.

Tokom sastanka, razmijenjena su mišljenja i o aktuelnostima na Zapadnom Balkanu i ulozi regiona u očuvanju šire evropske stabilnosti.

„Nakon sastanaka sa najvišim makedonskim zvaničnicima, Darmanović je razgovarao sa počasnim konzulima Crne Gore u Makedoniji Miloradom Andrijaševićem i Brankom Azeskim, kao i sa predsjednicima dvije iseljeničke zajednice, Borisom Popivodom i Medom Balićem“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: