Decenija od donošenja Ustava: CG se upisala na mapu evropskog pravnog prostora

Povodom deset godina od donošenja Ustava održava se svečana sjednica Skupštine
216 pregleda 6 komentar(a)
koktel, deset godina od Ustava, Foto: Miloš Rudović
koktel, deset godina od Ustava, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 20.10.2017. 17:11h

Crna Gora je donošenjem Ustava 2007. krunisala vijek svoje tradicije, utvrdila osnove svog uređenja i upisala ga u mapu evropskog pravnog prostora, kazao je profesor doktor Mladen Vukčević, bivši predsjednik Ustavnog suda.

Crna Gora je prije tačno 10 godina donijela novi Ustav, godinu dana poslije sticanja nezavisnosti na referendumu 21. maja 2006.

Povodom deset godina od donošenja Ustava održava se svečana sjednica Skupštine Crne Gore.

Vukčević je kazao da Ustav nije samo privilegija izabranih predstavnika naroda, vec svih 625.000 građana Crne Gore.

Prema njegovim riječima, Ustav se u proteklih 10 godina pokazao kao dobra osnova za primat međunarodnog prava, temelj za unaprjeđvanje ljudskih prava, preduslov za međunarodne integracije i oslonac za učvršćenje drzavnog identiteta.

“Tu sliku nijesu izmijenila ni njegova pojedinačna kršenja, učestalo donošenje neustavnih akata, ni njegova napregnuta tumačenja po mjeri politickih interesa ili potreba,” kazao je Vukčević.

On je na kraju poručio da nije preuranjeno voditi dijalog o Ustavu, jer je to, kako je kazao, dijalog o demokratizaciji društva i podloga za njegovo usavršavanje.

Poslanik Miodrag Vuković kazao je da on i njegove kolege poslanici raditi na razradi ustavnih osnova za snaženje ustavnog patriotizma kod svih građana.

“Vrijeme koje je pred nama zbog svega do sada ostvarenog je velika naša šansa, šansa građanske, demokratske, multietničke, multivjerske, savremene Crne Gore. Zato Ustav iz 2007. hrabri ali i opominje, nas i buduće generacije. Siguran sam da cemo znati tom izazovu da odgovorimo,” kazao je poslanik i predsjednik skupštinskog Ustavnog odbora.

Vuković je istakao da se mora braniti svoja zastava, jezik i pravo da budu u punom identitetu kao građani Crne Gore.

“Istovremeno se boreci sa problemima zbog onih koji teško prihvataju nove demokratske vrijednosti i ne žele da participiraju u novim demokratskim naporima. Moramo im pružiti šansu i pomagati im da izađu iz svojih zabluda i da što prije odustanu od loših namjera,” kazao je on na svečanoj sjednici u Vladinom domu.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović napomenuo je da je pored Ustava iz 1905. ovo drugi Ustav čije donošenje slavimo u nezavisnoj Crnoj Gori.

“Bez obzira na sve izazove, naša nezavisnost i sloboda ne smiju biti dovedeni u pitanje,” kazao je Brajović.

Šef Skupštine je poručio da Ustav zahtijeva politiku jednakih šansi.

“Tako da ćemo oprostiti svima onima koji nijesu vjerovali u Ustav i Crnu Goru,” kazao je on.

Sjednici su, između ostalih, prisustvovali i bivši premijeri Milo Đukanović i Igor Lukšić, predsjednik Filip Vujanović i drugi.

Bonus video: