Delegacija EU: MANS radio po pravilima Brisela

“POSP poziva VDT da istraži slučaj negativne kampanje “Informera” protiv NVO aktivistkinje”
82 pregleda 7 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.05.2015. 19:46h

Delegacija Evropske unije (EU) u Podgorici ponovila je da je postupak dodjele granta Mreži za aformaciju nevladinog sektora ( MANS ) bio u potpunosti u skladu sa uobičajenom praksom i pravilima Evropske komisije (EK).

Istovremeo, iz Delegacije su upozorili da je Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u rezoluciji izrazio snažnu zabrinutost zbog članka objavljenih u “Informeru” i napada tog lista na aktiviste civilnog sektora.

“Postupak odabira karakterisala je puna transparentnost. Crnogorski državni organi bili su pozvani da prate sve korake, a predstavnik je prisustvovao sjednici otvaranja i imao pristup svim dokumentima. Postupak odabira bio je zasnovan isključivo na ocjeni kvaliteta prijava te se odvijao uz puno poštovanje strogih pravila EK za dodjeljivanje grantova u eksternim aktivnostima EU”, navodi se u odgovoru Delegacije EU na pitanja “Vijesti”.

Đukanović je prekjuče na televiziji Atlas ponovio da je Delegacija EU u Podgorici nagradila MANS grantom od 150 hiljada eura da nadzire lokalne izbore.

“ MANS je kao nagradu od Delegacije EU dobio grant od 150 hiljada da, bez ikakvog iskustva, tobože nadzire lokalne izbore, a zapravo se stavio u funkciju opozicije, čak i formalno podnoseći prigovore izbornom procesu u ime opozicije”, kazao je Đukanović.

U Delegaciji su ocijenili da je grant bio usmjeren ka pravednijem izbornom sistemu, uključujući jačanje kapaciteta lokalnog civilnog društva da prati, nadgleda i obezbijedi adekvatne aktivnosti nakon izbornog procesa.

Komentarišući Đukanovićeve navode da je POSP tražio od tužilaštva da provjeri snimke koje je objavio “Informer”, iz Delegacije su podsjetili da je u deklaraciji tog tijela "izražena snažna zabrinutost zbog članaka objavljenih u 'Informeru'”.

"Snažno se osuđuju nastavljeni napadi ovog lista na aktiviste/aktivistkinje civilnog društva i progresivno orijentisane političare i pozivaju se nadležni organi da ih zaštite od takvih napada i da grade ambijent u kome oni mogu raditi bez straha od odmazde, te se još jednom poziva vrhovni državni tužilac da istraži slučaj negativne kampanje koju vodi list “Informer” protiv NVO aktiviste/aktivistkinje”, navode u Delegaciji EU u Podgorici.

Bonus video: