Demokrate: Birački spisak da sadrži i fotografije birača

Demokrate su predložile da na izvodu stoji i prostor u koji bi se upisivao "x" nakon što birač ostvari svoje glasačko pravo
1613 pregleda 10 komentar(a)
Danilo Šaranović
Danilo Šaranović

Demokratska Crna Gora uputiće Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona predlog da birački spisak ubuduće, pored podataka o biraču, sadrži i fotografiju birača.

Poslanici Demokrata su na konferenciji za medija pojasnili da bi za sprječavanje zloupotreba bio potreban i softver koji bi upoređivao fotografije birača iz spiska i ličnih dokumenata, te da fotografije ne bi smjele biti starije od pet godina.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da bi na izboru iz biračkog spiska koji bi se dijelio biračkim odborima trebalo da stoji fotografija birača, matični broj, adresa sa preciznim brojem ulice i zgrade i mjesto za potpis.

Pored toga, Demokrate su predložile da na izvodu stoji i prostor u koji bi se upisivao "x" nakon što birač ostvari svoje glasačko pravo.

"Ranije je predsjednik biračkog odbora iz DPS-a glasno izgovarao ime birača, a drugi članovi iz DPS-a su to javljali svojim mini-štabovima koji su vodili evidenciju o tome ko je glaao. Tada bi kretao pritisak na birače koji još nisu izali da glasaju", rekao je Šaranović.

Kazao je i da je sličan sistem pomogao da se u Sjevernoj Makedoniji iz biračkih spiskova izbriše na desetine hiljada takozvanih fantom birača.

Bonus video: