Demokrate Budve: Markoviću, vaša Vlada je piljara

Demokrate su reagovale povodom izmjena i dopuna Izmjene Programa privremenih lokacija za zonu Morskog dobra za period 2019-2023 godina , kojima su na budvansko šetalište , ali i u zoni kod Staroga grada vraćenene brojne lokalcije, koje su prvobitnim planom izbrisane
2163 pregleda 13 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Budvanske odbor Demokratske Crne Gore prozvala je premijera Duška Markovića da nejgova Vlada nije imala snage da sprovede ono što je sama predložila i usvojila, već je podlegla pritisku konglomerata interesa u zoni Morskog dobra u Budvi.

Demokrate su reagovale povodom izmjena i dopuna Izmjene Programa privremenih lokacija za zonu Morskog dobra za period 2019-2023 godina , kojima su na budvansko šetalište , ali i u zoni kod Staroga grada vraćenene brojne lokalcije, koje su prvobitnim planom izbrisane.

Saopštenje Demokrata prenosimo u cjelosti:

„Izmjene Programa privremenih lokacija za zonu Morskog dobra za period 2019-2023 godinasu pokazale pravo lice ove Vlade. Naime, poslije donošenja ovog krucijalnog dokumenta krajem decembra prošle godine i brisanja velikog broja objekata, ministar Radulović je vratio sve što je u decembru obrisano, ali tu nije stao, već je ovim Nacrtom predloženo niz novih lokacija i sve su “nacrtane” za unaprijed poznate zakupce i korisnike. Dakle, Vlada nije imala snage da sprovede ono što je sama predložila i usvojila, već je podlegla pritisku konglomerata interesa u zoni Morskog dobra u Budvi. Ne samo da su vraćeni šankovi i diskoteke na otvorenom, objekti brze hrane i sve ono što je Radulović javno označio “neprimjerenom ponudom”, nego je sada u odnosu na decembar ucrtan veliki broj novih objekata na tačno probranim lokacijama koje pripadaju pojedincima koji su bliski Milu Đukanoviću! Ne možemo ih sve pobrojati u ovom reagovanju, ali posebno želimo izdvojiti nekoliko “izmjena” koje jasno pokazuju selektivnost, neprincipijelnost, dilentantizam i slabost ove Vlade.

Tako, hotelu i restoranu “Astoria”, koja su u vlasništvu Dragana Perovića, tajkuna vrlo bliskog Đukanoviću, kod Starog grada Budve su ucrtane dvije ogromne terase (lokacija pod oznakom 4.31) i tenda koja po zakonu ne može dobiti status legalnog objekta. Terase su površina 172 m2 i 240m2, koju će postaviti na pijesku plaže Brijeg od Budve i to na metalnoj konstrukciji zabodenoj u pijesak koja je pokrivena daskama. Pitamo javno MORT i Upravu za zaštitu kulturnih dobara: kako je tako nešto moguće? Naravno, u pitanju je flagrantno kršenje zakona. Nadalje, restoranu La Bocca (Plava školjka) na Slovenskoj plaži, takođe u vlasništvu Dragana Perovića, ucrtane su još dvije potpuno nove terase površina 250 m2 (lokacija broj 6.10) i 63m2 (lokacija broj 6.11), kao i četiri lokacije za konzervatore i rashladne vitrine (lokacije označene pod brojevima 6.12, 6.13, 6.14 i 6.15) za prodaju hrane i pića.

Ucrtavanjem ovih lokacija, ovolikih kapaciteta, gospodin Perović praktično dobija monopol kako u Starom gradu, tako i na Slovenskoj plaži. Na lokaciji Vila Manojlović, na budvanskom šetalištu, vlasnika Veselina Barovića, predloženo je ucrtavanje dvije trgovine od po 75 m2 svaka, i to na samom šetalištu preko puta Jadranskog sajma. S obzirom da je Opština Budva sa svoje strane obrisala sve lokacije koje su u njenoj nadležnosti, ove dvije trgovine takođe imaju monopol na budvanskom šetalištu. Vjerujemo da nema potrebe da objašnjavamo vezu gospodina Barovića i gospodina Đukanovića. Broj lokacija se ovim Nacrtom povećava, umjesto da se smanjuje i skoro sve su namijenjene “strateškim partnerima” DPS-a.

Vlada premijera Markovića je nesposobna da se izbori sa privremenim objektima i ne samo da vraća 20-tak lokacija na šetalištu do kraja sezone, nego i cijeli niz lokacija DPS tajkunima, i to na period od pet godina. Vlada ovim pokazuje da nema političke volje i kapaciteta da se na transparentan, odlučan i nepristrasan način pozabavi pitanjem privremenih objekata i uopšte menadžmentom destinacije. Posljedice ovakvog postupanja Vlade će biti dalekosežne po turizam, manje –više jedinu privredu u državi. Međutim, izgleda da je od crnogorskog turizma preče punjenje ionako prepunih džepova ljudi bliskih vrhu DPS-a, poput Perovića i Barovića!

Gospodine Markoviću, katastrofalno loša zakonska rješenja, bježanje od odgovornosti i očigledan nedostatak političke volje i hrabrosti da se povuku neophodni potezi su obilježili Vladu kojom predsjedavate, a ovim posljednjim potezom sveli ste Vladu Crne Gore na nivo jedne piljare. Takođe, iz nacrta koji je upućen Opštini Budva na mišljenje, vidi se da je sve rađeno diletantski, pod presijom i na brzinu, pa će tako za pojedine lokacije u Budvi biti potrebno mišljenje Opštine Ulcinj, dakle copy/paste varijanta. Gospodine Markoviću, ako je ovoliki broj objekata predložen za Budvu, možemo samo da zamislimo šta se dešava sa ostatkom primorija. Zlonamjerni bi, s obzirom da je sljedeća godina izborna, mogli da zaključe da su lokacije koje ucrtavate ustvari “koverte” koje se spremaju za izbore 2020. godine.

S obzirom da je Opštini Budva ovaj Nacrt poslat na mišljenje, očekujemo da predsjednik Carević zakaže kolegijum koalicije, kako bismo zauzeli jedinstven stav po ovom pitanju, i poslali jasan odgovor Ministrastvu do 22. aprila, kako je i predviđeno.

Bonus video: