Demokrate će ponuditi "Opozicioni dogovor": Bojkot izbora ako se ne formira Vlada građanskog jedinstva

Opozicija bi se obavezala da neće glasati za predloge zakona ukoliko prethodno ne bude prihvaćeno formiranje Vlade građanskog jedinstva na osnovu Sporazuma o budućnosti
4552 pregleda 18 komentar(a)
Šaranović pred sastanak, Foto: Zoran Đurić
Šaranović pred sastanak, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.09.2019. 14:04h

Demokratska Crna Gora ponudiće učesnicima današnjeg sastanka opozicije sporazum pod nazivom "Opozicioni dogovor", kojim se obavezuju da neće glasati za predloge zakona i izborna rješenja ukoliko ne bude prihvaćena tehička vlada, rekao je predstavnik te partije, Danilo Šaranović.

Potpisnici bi se obavezali da će bojkotovati naredne izbore ako se ne ne sprovede potpuna realizacija Briselskog sporazuma i formira Vlada građanskog jedinstva.

Opozicija bi se obavezala da neće glasati za predloge zakona ukoliko prethodno ne bude prihvaćeno formiranje Vlade građanskog jedinstva na osnovu Sporazuma o budućnosti.

U predlogu sporazuma se predlaže da se opozicija snažno zalaže za dosljednu i potpunu implementaciju Briselskog plana za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Predlažu se konsultativni sastanci opozicionih predstavnika u Odboru kao i da se odbace sva rješenja koja su kreirana bez opozicije.

Predlaže se i da se potpisnici sporazuma obavežu na međusobno nenapadanje i uzdrzavanje od iznošenja negativnih izjava i komentara u međusobnim unutaropozicionim odnosima.

Predlog sporazuma će biti ponuđen na potpisivanje svim poslanicima opozicije - ima ih 39.

Šaranović je rekao da se na današnji sasatanak odazvao kao član Odbora za izbornu reformu.

“Stiče se utisak da je ovaj sastanak samo jedan od brojnih posledica usvajanja Briselskog plana. Imajući u vidu da je poznat sastav učesnika nema dileme da postoji saglasje učesnika sastanka oko ključnih pitanja", rekao je Šaranović novinarima uoči početka sastanka.

On je najavio da će u lično ime kolegama predložiti jednu vrstu sporazuma pod nazivom "Opozicioni dogovor".

"On bi obavezao sve na snažno zalaganje i potpunu implementaciju Briselskog plana. U sklopu koncipiranja konkretnih rješenja održavali bi se i konsultativni sastanci opozicionih predstavnika Odbora i odbacila bi se sva rješenja koja su kreirana bez opozicije", obrazložio je Šaranović.

Kako je kazao, obavezali bi se da neće glasati za predloge zakona i izborna rješenja ukoliko ne bude prihvaćena tehička vlada.

"Obavezali bismo se da ćemo bojkotovati naredne izbore ukoliko se ne ispune obaveze iz Briselskog plana i bude prihvaćeno formirana vlade građanskog jedinstva, na osnovu Sporazuma o budućnosti", dodao je Šaranović.

Potpisnici bi, dodao je, bili obavezni i da se suzdrže od napadanja i iznošenja negativnih izjava i komentara u međusobnim unutaropozicionim odnosima.

Bonus video: