Demokrate: DPS i DF pokušavaju da nas kompromituju

U Demokratskoj Crnoj Gori ocjenjuju da su plate jedini cilj i motiv političke borbe Demokratskog fronta
2209 pregleda 30 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska partija socijalista (DPS) nije sprovela odluku o ukidanju plata poslanicima Demokrata za avgust jer, sa jedne strane, u koordiniranoj akciji sa Demokratskim frontom (DF) pokušavaju kompromitovati Demokrate, što im je odmah palo u vodu, a sa druge strane, nisu izdržali pritisak međunarodne zajednice i ne žele da dalje produbljuju gotovo izgubljeno povjerenje, koje se sada samo svodi na formalnu diplomatsku komunikaciju, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Iz te partije su reagovali na saopštenje poslanika DF-a, Slavena Radunovića, koji je optužio Demokrate da obmanjuju javnost navodima da su im ukinute plate i dostavio isplatnu listu za, kako je rekao, juče isplaćene zarade poslanicima.

"Javnosti je poznato da je Skupština Crne Gore usvojila izmjene Poslovnika po kojima poslanik koji bojkotuje Sinđin parlament, biće kažnjen ukidanjem poslaničke plate koja će biti duplo manja od plate savjetnika u kabinetu predsjednika Skupštine. Takva odluka je stupila na snagu nakon sazivanja vanredne sjednice Skupštine, a usmjerena je protiv poslanika Demokrata koji dosljedno bojkotuju skupštinu. Usvojena je na opšte zadovoljstvo Demokratskog fronta, čiji su poslanici, između ostalog, strahujući za platu, prekinuli bojkot. To je i razlog zašto su plate i samo plate u fokusu pažnje DF-a," navodi se u saopštenju Demokrata.

U toj partiji ocjenjuju da su plate jedini cilj i motiv političke borbe DF-a.

"Da li se neko sjeća da se poslanik DF-a odrekao eura plate ili koje privilegije? Dio njih je čitav radni vijek presjedio u skupštinskim klupama uzaludno i centa u korist svojih birača se nije odrekao. Da nisu možda koju školu renovirali, učionicu ili poklonili dio zarada u humanitarne svrhe kao poslanici Demokrata? Da se nisu možda odrekli vozila, goriva ili telefona kao poslanici Demokrata? Ne, poslanici DF-a odriču se samo svojih birača, kojih se sjete dva mjeseca pred izbore, dok ostatak vremena provedu služeći Đukanoviću kao profesionalna opozicija", navode Demokrate i dodaju:

"Zbog tendencioznih besmislica koje u javnost, a u ime Demokratskog fronta, plasira poslanik Slaven Radunović, dužni smo da gospodinu Radunoviću malo raščistimo jezičku situaciju i, da mu, iz kolegijalnosti, otklonimo sve nejasnoće. Gospodine Radunoviću, plata se definiše kao naknada, u određenom iznosu, za kakav rad ili službu. Dakle, između ostalog, pojam plate određen je i iznosom koji je njome podrazumijevan. Što će reći, gospodine Radunoviću, da plata poslanika Demokrata, u njenom iznosu, jeste ukinuta. A tu nepodnošljivu lakoću kojom relativizujete nezakonitost odluke DPS-a da poslanicima Demokrata ukine plate, ostavite za razgovore sa onima sa kojima jedino želite da razgovarate i da djelujete kao jedna partija."

Smatraju da je jasno zašto DPS nije sproveo odluku o ukidanju plata poslanicima Demokrata za avgust.

"Sa jedne strane u koordiniranoj akciji sa DF-om pokušava kompromitovati Demokrate, što im je odmah palo u vodu. Sa druge strane, nisu izdržali pritisak međunarodne zajednice i ne žele da dalje produbljuju gotovo izgubljeno povjerenje, koje se sada samo svodi na formalnu diplomatsku komunikaciju. Jer kao što cjelokupna javnost može prepoznati, partner međunarodnoj zajednici nije više DPS, već Demokrate. Takav odnos se i formalizovao prihvatanjem Briselskog plana. DPS je stvorio formalnopravni osnov da ukida plate poslanicima, što je sporno iz ugla Ustava Crne Gore. Dakle, oni time mogu svakog momenta da pristupe realizaciji odluke, ako to ne urade jednog dana, to ne znači da neće drugog jer su stvorili osnov čak i za kumulativni udar. Ali, poznajući DPS, njihovu ogorčenost i želju za osvetom zbog po njih negativnog odvijanja stvari, očekujemo da će već za narednu platu sprovesti odluku o ukidanju. Ako za poslanike DF-a ova odluka ne znači ukidanje poslaničke plate, zašto se ne pridruže bojkotu parlamenta", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije dodaju i da se DF, kada je DPS 2017. prijetio ukidanjem poslaničkih plata, vratio u Skupštinu "bez ijednog ispunjenog uslova opozicije", čime su, ocjenjuju, poslanici DF-a "pokazali da im je plata na prvom mjestu, i polazište i ishodište".

"Kad je DPS prijetio ukidanjem plata, Demokrate su im poručile da ih, ako imaju petlje, svedu na nulu, i da nećemo prekinuti bojkot. Nama plate nijesu vodilje niti ćemo zbog njih mijenjati svoj politički pravac", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: