Demokrate: DPS i SD unizili predstavnički dom građana Cetinja

"Oni ne poštuju ni Ustav, ni zakone ove zemlje, a kamoli Poslovnik Skupštine Prijestonice", saopšteno je iz Kluba odbornika Demokrat
1446 pregleda 3 komentar(a)
Demokrate Cetinje, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate Cetinje, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) su potpuno unizili predstavnički dom građana Cetinja i oni ne poštuju ni Ustav, ni zakone ove zemlje, a kamoli Poslovnik Skupštine Prijestonice, saopšteno je iz Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Prijestonice.

Predstavnici opozicionih stranaka - GP URA, Demokrata i SDP-a su, u znak protesta, danas napustili sjednicu nakon burne rasprave u parlamentu.

"Danas je održana deveta sjednica Skupštine Prijestonice, dok je osma još u toku. To, samo po sebi, i nije toliko problematično jer se dešavalo, više puta u Crnoj Gori, najčešće iz opravdanih razloga, da se sazove sjednica po hitnom postupku, a da prethodna nije završena. Ono što je problematično, da ne kažemo pravno nasilje, to je razlog za sazivanje sjednice - hitno razrješenje člana odbora za finansije dr Ivanovića, zbog neposlušnosti i instaliranje novoga, poslušnoga taster odbornika, u ovom slučaju - mlađanoga Stojanovića iz DPS-a koji je prešao u SD i koji se prihvatio nove uloge. Imenovanja i razrešenja ne mogu biti pravno valjan razlog za sazivanje hitne sjednice. Takođe, dr Ivan Gazivoda je bez kluba nastavio da djeluje u odborima pola godine, u čije ime, ispred kojeg kluba?" navodi se u saopštenju Demokrata.

Ocjenjuju da su predstavnicima DPS i SD "jedino svete dnevnice, fotelje i privilegije".

"No, sve ovo na stranu, navikli smo na pravno nasilje od garniture na vlasti na svim nivoima, cetinjski Parlament je odavno izgubio težinu i ono što bi trebalo da bude, DPS-SD ekipa je totalno unizila predstavnički dom svih građana Cetinja na svaki način i nastavlja to da radi, bez pardona. Oni ne poštuju ni Ustav, ni zakone ove zemlje, a kamoli Poslovnik Skupštine Prijestonice, jedino sveto njima su dnevnice, fotelje i privilegije, dok običan građanin jedva sastavlja kraj sa krajem. Sve ovo što se danas dešavalo, kao i na gotovo svim sjednicama ranije, zaista je neukusno i komentarisati, sve ovo polako poprima oblike rijalitija. Nedopustivo je ovakvo ponašanje odbornika i ovakvo predstavljanje građana! Predsjednik Kluba odbornika Demokrata je danas napustio sjednicu, poslije kratkog obraćanja građanima jer Demokrate ne žele da učestvuju u daljem degradiranju Skupštine, rijalitiju u režiji vladajuće večine i ponižavanju građana Cetinja", saopštile su Demokrate.

Dodaju i da predsjednik Kluba odbornika Demokrata nije dobio poziv za sjednicu Odbora za Statut i propise:

"Odbora čiji je član, koji je razmatrao Odluku o privremenom finansiranju, već je ta odluka donešena u tajnosti, bez prisustva članova iz reda opozicije! Ovom prilikom, iz Prijestonice, pozivamo sve opozicione odbornike, svih opozicionih partija, da izađu iz lokalnih skupština i svih skupštinskih tijela na lokalnom nivou, jer jedino tako, zajednički, možemo se izboriti za minimum poštovanja zakona u ovoj zarobljenoj zemlji", zaključuju Demokrate.

Bonus video: