Demokrate: DPS politika uništila opštine, 16 bi bankrotiralo da nema Egalizacionog fonda

Demokrate pitaju Vladu Crne Gore, šta je cilj Egalizacionog fonda, da pomogne opštinama da se razvijaju ili da se konstantno drže na finsnsijskim aparatima za preživljavanje?
1138 pregleda 1 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Da je poltika Demokratske partije socijalista (DPS) poptuno uništila opštine u Crnoj Gori, njihovu finansijsku stabilnost i perspektivu, potvrđuje činjenica da je većina njih oslonjena na finansijski aparat za disanje – Egalizacioni fond, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Dominantan broj opština u Crnoj Gori, tačnije njih 16 od ukupno 23, i dalje ne može da funkciioniše finansijski samostalno. Zapravo, da nema sredstava iz Egalizacionog fonda, te opštine bi praktično bankrotirale. To pokazuju zvanični podaci za 2018. godinu, prema kojima je 25.684,593 eura sredstava iz ovog fonda usmjereno za sjeverni region, 8.704,488 eura za središnji i 727.307 eura za južni, odnosno ukupno 35.116.388 eura. Analizirajući finansijsko stanje pojedinih opština u Crnoj Gori, sasvim je jasno da se njihova stabilnost i funkcionisanje održava isključivo finansijskim intervencijama", navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni pitaju Vladu Crne Gore, šta je cilj Egalizacionog fonda, da pomogne opštinama da se razvijaju ili da se konstantno drže na finsnsijskim aparatima za preživljavanje?

"Da li je cilj da ostane isto stanje koje će se vječito održavati? Da li je cilj da opštinama bude bolje ili gore, da se oporave ili da vječito tavore u stanju zavisnosti od pomoći? Zvanični podaci potpuno demantuju priču Vlade Crne Gore o napretku i izbalansiranom regionalnom razvoju. Iz godine u godinu sjeverne opštine postaju sve više zavisne od pomoći. Tako je iz Egalizacionog fonda 2014.godine za sjeverni region uplaćeno ukupno 15.333,272 eura, 2016. godine 18.442,166 eura, a 2018. godine čak 25.684,593 eura. Nije mali broj onih opština kojima je struktura prihoda takva da više od 60% čine sredstva iz Egalizacionog fonda. Dakle, činjenica da se povećava zavisnost lokalnih budžeta od pomoći, ukazuje na izuzetno lošu finansijsku sliku", piše u saopštenju Demokrata.

Iz te partije navode da je očigledno da politika DPS-a ne daje rezultate, već da se stanje dramatično pogoršava.

"Takođe, pitamo Vladu Crne Gore da li uopšte prati postignute rezultate nakon intervencija sredstvima iz Egalizacionog fonda? Da li je kada i u kojim opštinama ostvaren napredak zahvaljujući pomoći? Kada su u pitanju opštine, pored Podgorice kao glavnog grada, među rijetkim opštinama koje ne koriste sredstva iz Egalizacionog fonda su Budva, Kotor i Herceg Novi. Sa druge strane kao apsolutni rekorderi u korišćenju pomoći izdvajaju se Bijelo Polje sa 7.177.578 eura i Nikšić sa 6.472.375 eura", poručile su Demokrate.

U saopštenju se navodi da je jasno da nema razvoja Crne Gore, bez razvijenih i finansijski stabilnih opština.

"Na žalost, aktuelna politika, ne samo što je zaustavila razvoj većine opština, pa i cijelih regiona, već je potpuno uništila čitave privredne grane. Zato danas opštine koje su nekada imale na stotine fabrika, izvozile više stotina regionalno prepoznatljivih proizvoda i zapošljavale na hiljade ljudi, praktično žive od milostinje. Ovakvo stanje je nedopustivo i promjena vlasti više nije samo pitanje politike već pitanje opstanka opština u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: