Demokrate: Đukanović i DPS institucije dodijelili u vlasništvo svojim funkcionerima

"Decenijama se gradi korupcionaški sistem, koji je masovno iznjedrio i proizveo službenike koji postupaju po tim pravilima, a ne po slovu zakona. Đukanovićev sistem nije mogao učiti službenike da rade od plate i da pošteno žive od svog rada, kao stručnjaci, profesionalci i savjesni građani. Upravo je DPS sistem bio edukator o korupciji, kriminalu, bezakonju i beščašću", poručile su Demokrate
1063 pregleda 2 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je danas da su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Demokratska partija socijalista (DPS) na čijem je on čelu sve institucije podredili svojim funkcionerima i dodijelili im ih u vlasništvo.

"Umjesto da rade po propisima, oni se služe reketiranjem i ostvarivanjem finansijske koristi direktnim kriminalnim radnjama", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su kazali da u javnost intenzivno počinju da izlaze dokazi koji potvrđuju ono što svi građani dobro znaju - da je Crna Gora država korupcije, kriminala i bezakonja.

"Snimak na kome se jasno vidi da građevinski inspektori Zoran Bošković i Vladan Juretić reketiraju biznismena Boška Nenezića, kako bi mu omogućili da nastavi gradnju objekta u Budvi, uprkos istekloj dozvoli, predstavlja ogledalo današnje Crne Gore. Koncentracija moći nije u Ustavu, zakonima i institucijama, već u rukama DPS funkcionera i njihovih poslušnika, koji vladaju po pravilima zasnovanim na interesima pojedinaca, a ne na interesima građana. Savjesno i profesionalno postupanje potpuno je potisnuto i izopšteno, pod uticajem želja Mila Đukanovića i prvih familija", poručile su Demokrate.

Iz Demokratske Crne Gore su dodali da je danas svima jasno da oni koji su ukorijenili korupciju istu ne mogu iskorijeniti.

"Decenijama se gradi korupcionaški sistem, koji je masovno iznjedrio i proizveo službenike koji postupaju po tim pravilima, a ne po slovu zakona. Đukanovićev sistem nije mogao učiti službenike da rade od plate i da pošteno žive od svog rada, kao stručnjaci, profesionalci i savjesni građani. Upravo je DPS sistem bio edukator o korupciji, kriminalu, bezakonju i beščašću", poručile su Demokrate.

Naveli su i da posljednji video dokazni materijal predstavlja prvorazredni skandal i devijantno ponašanje koje iz temelja ugrožava državu.

"Naravno da je potrebna oštra reakcija nadležnih organa, ali da ima institucija u ovoj državi, ovo se ne bi moglo ni desiti. Konačno, promjene sistema nisu više samo pitanje politike, već pitanje potrebe i opstanka ove zemlje i njene evropske budućnosti. Logičan nastavak ovog filma u svakoj funkcionišućoj državi bila bi neopoziva ostavka ministra MORT-a, ali u Crnoj Gori je predvidljivo da takav film nećemo gledati. Ovdje je odgovornost od najviših instanci u državi odavno prestala da se očekuje. I podaci o kojima je bilo riječi u emisiji "Načisto" o tome da su podnošene krivične prijave protiv ljudi koji su tražili mito prije osam mjeseci, a da ništa nije preduzimano sasvim rječito govore o krahu institucija sistema u nas", piše u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Demokratska Crna Gora ističe i da je u nekoliko slučajeva i sama imala priliku da svjedoči zataškavanju divlje gradnje na primorju.

"Funkcioner Demokrata, Mijomir Pejović, dva puta je podnosio krivičnu prijavu protiv divlje gradnje na Jazu, u aprilu i oktobru ove godine, ali, uprkos tome, gradnja na Jazu, nastavljena je. Tako da, što se Demokrata tiče, snimak koji govori o korupciji u MORT-u, nije nešto što bi trebalo da šokira ili iznenadi bilo koga. To je samo još jedna potvrda o tome da živimo u državi duboko ogrezloj u korupciji i kriminalu", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: