Demokrate: Đukanović podstiče identitetska pitanja sa ciljem ekstremizacije CG

Demokrate su podsjetile na njihovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi iz 2015. godine koju je "DF tada odbio pod izgovorom da ona nema podršku 41 poslanika"
21 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Ažurirano: 08.08.2018. 17:44h

Osvrćući se na inicijativu DF-a još jednom radi građana Crne Gore Demokrate su više puta snažno osudili sraman čin prisustva predstavnika Crne Gore na proslavi "Oluje“, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"U tim osudama naveli smo jake argumente, koji ne smiju biti sporni, ne samo zbog toga što su zasnovani na činjenicama, već što su to vrednosni sudovi koji kao takvi moraju da važe u cijelom civilizovanom svijetu", poručuju Demokrate.

Inicijativa DF-a je, tvrde, sa Demokratama ili bez njih, bila osuđena na propast i iz razloga koji su formalne prirode i navode da "sve i da je DF skupio potpise 27 poslanika, za njeno uvrštavanje u dnevni red Skupštine, kako bi se o njoj, dakle, vodila rasprava, potrebno je da glasa 41 poslanik, a to DF ni u kom slučaju nema".

Demokrate su podsjetile na njihovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi iz 2015. godine koju je "DF tada odbio pod izgovorom da ona nema podršku 41 poslanika".

"Za razliku od ove, naša Inicijativa je mogla imati ishod, mogla imati pozitivan ishod jer je upravo tada došlo do vrhunca otvorenog rata između članica vladajuće koalicije SDP-a i DPS-a, a koji je rezultirao time da je na prvoj idućoj provjeri povjerenja Vladi kroz 3-4 mjeseca ta jedna vladajuća partija glasala protiv Vlade i dovela do raspada vladajuće koalicije", navodi se u saopštenju.

Iz Demokrata ocjenjuju da bi odbacivanje Inicijative u Skupštini bila još jedna sramota za Crnu Goru koja bi se pročula i u regionu.

"Ako već ne može da uslijedi zvanična, parlamentarna osuda čina Vlade Crne Gore, a svima je jasno da za to ne postoji većina, za nas u Demokratama je svakako bolje da se ne prouzrokuje još jedna – zvanično stajanje Skupštine uz taj sraman čin, osim ako nije namjera da i Skupština Crne Gore stane uz Mašulovića?", poručuju Demorkate.

Kako dodaju, kada bi potpisali Inicijativu, kao ozbiljni ljudi ne bi morali da uđu u Skupštinu u da glasom stanu iza svog potpisa jer da bi došlo do sjednice za dnevni red mora glasti 41 poslanik, jer u suprotnom sjednice nema, bez obzira na dovoljan broj potpisa.

Demokrate ističu da se drže riječi koju su dali građanima i opozicionim kolegama, "prekida dvogodišnjeg bojkota bez ispunjenja precizno definisanih uslova nema ni po koju cijenu".

"Na kraju, istrajavanje na metežima kao što je posljednji slučaj, i otvaranje identitetskih pitanja sa namjerom ekstremizacije Crne Gore, samo je jedan od načina Đukanovića da, odloži primjenu Plana Demokrata i GP URA. Poručujemo svima koji misle da će izbjeći realizaciju Plana podržanog sa najznačajnijih međunarodnih adresa: debelo ste se prevarili", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: