Demokrate: Đukanović traži alibi za sopstvene neuspjehe

"Zavirivanje preko plota, u konkretnom slučaju – u dvorišta Sjeverne Makedonije i Albanije predstavlja način Đukanovićevog bijega od, za njega, nevesele stvarnosti sa kojom se suočava u Crnoj Gori – da više neće moći krasti izbore, a poslije izbora i sve ostalo, što je jedino naučio za trideset godina vršenja vlasti"
2496 pregleda 1 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je danas da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović jučerašnjom izjavom povodom neotvaranje pregovora između Evropske unije (EU) i Sjeverne Makedonije i Albanije traži alibi za sopstvene neuspjehe.

Đukanović je juče kazao da je "neotvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom razočaranje za sve u regionu".

"Nakon objavljivanja vijesti da šefovi država i vlada EU ponovo nisu uspjeli da se usaglase oko otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, oglasio se Đukanović da kaže kako je to "veliko razočarenje za sve nas u regionu" i još da "to može imati veoma negativne posljedice i za Zapadni Balkan i za Evropsku uniju". Već smo navikli na to da Đukanović, s vremena na vrijeme, dijeli lekcije Evropskoj uniji, međutim, u konkretnom slučaju, druga je stvar posrijedi. Đukanović, ovog puta, u tuđem dvorištu, pokušava da nađe opravdanje i alibi za sopstvene neuspjehe u odnosu sa Evropskom unijom i na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji", istakle su Demokrate.

U saopštenju se dodaje da Crna Gora ima previše svojih problema u tom procesu da bi Đukanović svoje dušebrižništvo ispoljavao na širem području, pa i području Zapadnog Balkana.

"Doduše, vidimo da se on ni tu ne zaustavlja, već ima ambiciju da boljoglavi i o tome šta bi mogle biti negativne posljedice za Evropsku uniju, ali dobro, to je moguće podvesti pod već ustaljeni repertoar prijetnji koje Đukanović sporadično upućuje na adrese Evropske unije. Posljednja poruka, međutim, prije je usmjerena ka domaćoj javnosti, pred kojom Đukanović želi da stvori utisak da su uzroci zaostajanja naše države na putu ka Evropskoj uniji negdje izvan nje, a ne u njoj samoj, uprkos izvještajima Evropske komisije koji sasvim precizno lokalizuju uzroke nenapredovanja naše države", poručile su Demokrate.

Iz te partije su naveli da, nalazi Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2019. konstatuju nizak stepen povjerenja prema izbornom okviru, te da se "lokalni izbori i dalje ne odvijaju istog dana".

"Takođe, Izvještaj EK prepoznaje i "potrebu za jačanjem kapaciteta vlade za sprovođenje reformi", kao i to da je "korupcija prisutna u brojnim oblastima" i da "i dalje predstavlja razlog za zabrinutost". Ovo su samo neki od problema koje u slučaju Crne Gore registruje Evropska komisija, a sa kojih bi Đukanović htio elegantno da skrene pažnju javnosti problemima koji su iskrsli pred Sjevernom Makedonijom i Albanijom", kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Navode i da ne treba isključiti ni mogućnost da Đukanović potrebom da na ovaj način komentariše dešavanja u vezi sa regionom zapravo demonstrira strah DPS-a od procesa sveobuhvatnih izbornih reformi koji je započeo u Crnoj Gori.

"Zavirivanje preko plota, u konkretnom slučaju – u dvorišta Sjeverne Makedonije i Albanije predstavlja način Đukanovićevog bijega od, za njega, nevesele stvarnosti sa kojom se suočava u Crnoj Gori – da više neće moći krasti izbore, a poslije izbora i sve ostalo, što je jedino naučio za trideset godina vršenja vlasti", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: