Demokrate: Godinu dana otkad je demokratija u Crnoj Gori dotakla dno

"Sa tog dna se demokratija u Crnoj Gori ne može ustati sve dok sa njene vlasti ne ode struktura koja je dozvolila, sigurno i pospješivala događanja kojima smo tog 27. maja svjedočili"
849 pregleda 2 komentar(a)
Lazar Prelević, Foto: "Za 21. vijek"
Lazar Prelević, Foto: "Za 21. vijek"

Godinu je dana od datuma kada je zabilježen veliki broj nepravilnosti na lokalnim izborima u 12 crnogorskih opština i datuma kada je demokratija u Crnoj Gori ne samo dotakla dno, nego se, u potpunosti, na njega strmoglavila, u svakom smislu, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Sa tog dna se demokratija u Crnoj Gori ne može ustati sve dok sa njene vlasti ne ode struktura koja je dozvolila, sigurno i pospješivala događanja kojima smo tog 27. maja svjedočili. Svi se sjećaju razbijene glave kandidata za odbornika na listi "Za 21. vijek", Lazara Prelevića, svi se sjećaju napada aktivista DPS-a na kandidata za odbornika liste "Za 21. vijek", Luku Rakčevića i na aktiviste ove liste, svi se sjećaju opskurne pojave Era sa Konika i antologijskog pitanja "Ko vam je reka' da dođete na Konik?", da ne pominjemo druge nepravilnosti poput vođenja evidencije o tome ko je izašao na izbore, korišćenje hemijskih olovaka u boji za glasanje na izborima, štabove DPS-a u kancelarijama "Rudnika uglja" sa venecijanerima koji se otvaraju kad naiđe koji birač, kupovine glasova u krugu osnovne škole u Baletićima (Rožaje), neregistrovanih automobila širom Podgorice, štabova DPS-a u Baru u kojima su se kupovali glasovi, štaba DPS-a u Sportskoj dvorani "Ada", u Pljevljima, snimljenog razgovora sa pripadnikom policije koji odbija da zaustavi vozilo bez registarskih oznaka i legitimiše osobu koja tim vozilom upravlja i kruži Žabljakom, kupovine glasova iznad jedne pekare u Danilovgradu i tako dalje, i tako dalje, sve redom dokaza da je afera "Koverat" u Crnoj Gori sistemski rasprostranjena pojava", navodi se u saopštenju Demokrata.

U saopštenju dodaje da su dokaz da se nasilni obrasci tokom izbornih dana ohrabruju i podstiču od strane formalnih i neformalnih centara moći i događanja na lokalnim izborima na Cetinju, gdje je repetiran pištolj u glavu poslaniku Demokrata Danila Šaranovića i gdje su napadnuti kandidati za odbornike koji su sa njim bili u vozilu: Marko Martinović, Novak Vujović i Balša Raković, ili u Mojkovcu gdje je Goran Stanišić Supica prijetio predsjedniku i generalnom sekretaru Demokrata da će baciti bombu na prostorije Demokrata u Mojkovcu, gdje je napadnut predsjednik Mladih Demokrata i odbornik Demokrata u SO Bar, Momčilo Leković, zajedno sa mladim aktivistima Demokrata i gdje je, konačno, i brat aktuelnog premijera, Duška Markovića, prijetio aktivistima Demokratske Crne Gore, ili u Herceg Novom, gdje je Novak Leković, prethodno viđen u društvu Petra Ivanovića, koordinatora DPS-a za izbore u Herceg Novom, ili u Tuzima gdje su, na posljednjim lokalnim izborima, od strane aktivista DPS-a, takođe napadnuti Momčilo Leković i aktivisti Demokratske Crne Gore koje su aktivisti DPS-a pokušali da spriječe u sprovođenju terenske izborne kampanje.

"Pri svemu tome, podsjećamo, DPS za takve, prljave poslove nije upošljavao kakve bilo, ni nasumično uzimane aktiviste, nego dokazane kriminalce sa debelim kriminalističkim dosijeima. Tako Novak Leković nije "samo" protivpravno uticao na volju birača nego je na jednoj fudbalskoj utakmici nogom šutirao jednog mladića u glavu koji je za to vrijeme ležao na terenu. Goran Stanišić Supica nije "samo" prijetio da će baciti bombu na prostorije Demokrata nego je i odranije bio označen kao bezbjednosno interesantno lice. Ivan Jovanović nije "samo" repetirao pištolj u glavu poslanika Šaranovića, nego je otkriveno i da je u jednoj od soba Hotela "Grand" čuvao oružje i silikonske maske koje je trebalo da budu korišćene za nečiju likvidaciju", piše u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su naveli da vrhunac besprizornosti, strave i užasa u zoni sumraka koju je u Crnoj Gori stvorio DPS, ipak, leži u nagrađivanju opskurnih pojava iz kriminalnih miljea visokim pozicijama u organima lokalnih i državne uprave.

"Tako je, na primjer, Novak Leković, na inicijativu Tarzana Miloševića, političkog direktora DPS-a, postavljen za načelnika Tivatske komunalne policije. Smatramo da se na današnji dan, godinu dana od lokalnih izbora u Podgorici, kada se Crnoj Gori dogodio Ero s Konika, ima smisla prisjetiti ovih događaja i konstatovati da će Crna Gora sve dok se nosilaca ovakvog ponašanja ne oslobodi, biti beznadežno neslobodna država", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: