Demokrate: Hoće li SDP i u Tivtu okrenuti leđa DPS?

U inicijativu za Novoselovu smjenu Demokrate su navele da gradonačelnik "nije obezbijedio sprovođenje razvonjih planova i programa, nije obezbijedio javnost i transparentnost vršenja poslova iz svoje nadležnosti i nije obezbijedio vršenje poslova iz nadležnosti Opštine utvrđenih zakonom, Statutom opštine Tivat i drugim propisima
10 komentar(a)
Tivat, Pine, Foto: Siniša Luković
Tivat, Pine, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.02.2016. 15:01h

Opštinski odbor Demokrata Tivat uputio je predsjedniku Skupštine Opštine i čelniku OO SDP Tivta Krstu Boškoviću i svim opozicionim odbornicima u lokalnom parlamentu predlog za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Ivanu Novoselu (DPS).

Opozicija u 32-članoj SO Tivat ima 15 odbornika, DPS 12, a svojim glasovima "presuđuje" 5 odbornika SDP koja u koaliciji sa DPS u Tivtu već 18 godina vrši lokalnu vlast.

"Očekujem da bez problema sakupimo nepohodnih 11 potpisa, odnosno jedne trećine odbornika u SO, da formalno kandidujemo ovaj predlog u parlamentu. Evo i prilike tivatskoj SDP da podrškom ovoj inicijativi, konačno iskaže svoj politički stav sprem DPS-a pred lokalne izbore", kazao je "Vijestima" predsjednik OO Demokrata Tivta Vladimir Arsić.

U inicijativu za Novoselovu smjenu Demokrate su navele da gradonačelnik "nije obezbijedio sprovođenje razvonjih planova i programa, nije obezbijedio javnost i transparentnost vršenja poslova iz svoje nadležnosti i nije obezbijedio vršenje poslova iz nadležnosti Opštine utvrđenih zakonom, Statutom opštine Tivat i drugim propisima".

Po njima, Novosel je odgovoran što nije imenovao načelnika Komunalne policije, niti je ta služba organizovana u skladu sa zakonom koji je na snagu stupio 1.januara, "čime je u opštini Tivat onemogućeno vršenje komunalnog nadzora i održavanje komunalnog reda u skladu sa zakonom, a na ogromnu štetu ostvarivanja prava i interesa građana Tivta".

Novosel je, smatraju Demokrate, odgovoran i što na sajtu Opštine nije objavljen aneks ugovora koji je lokalna uprava zaključila sa podgoričkim "Građevinarom", a vezano za zajednički posao izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Trgu magnolija i što je pored ostaloga, rezultiralo da Opština "Građevinaru" plaća dodatna 2 miliona eura "za naknadno izvedene radove".

"Odgovoran je i što kao predsjednik Opštine nije preduzeo mjere da se zaštite interesi Opštine Tivat i naplata komunalija za izgradnju "Regent" hotela izvrši u skladu sa zakonom, već je tek na zahtjev opozicionih odbornika, investitor obavezan da Opštini uplati dodatnih preko 1 milion eura. Odgovoran je što već u dužem periodu nije preduzeo mjere na formiranju gradske službe "Parking servis" i time uvede red u korišćenju parking prostora i zaposli određeni broj građana Tivta, te što u periodu od čak 16 mjeseci nijesu imenovani upravni odbori transformisanih javnih preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i "Komunalne djelatnosti" Tivat sa svim negativnim posledicama u pogledu zakonitosti poslovanja tih, sada privrednih društava", stoji u inicijativi za Novoselovu smjenu.

Demokrate gradonačelnika prozivaju i zbog kasnog formiranja interne reevizije u Opštini, kašnjenja gradnje infrastrukture predvišene u DUP-ovima, dugogodišnjih problema u gradnji kanalizacije "za koje potrebe je Opština do sada izdvojila preko 30 miliona eura i što investitor uveliko kasni u izvršavanju obaveza, a gradonačelnik ne preduzima mjere da se konačno utvrdi rok završetka radova i investitor obaveže da, zbog kašnjenja, uplati ugovorene penale" i naglašavaju da su se stekli svi zakonski i uslovi predviđeni Statutom Opštine za smjenu prvog čovjeka grada.

Bonus video: