Demokrate i nezavisni vagaju, DF neće da se miješa SDP-u u posao

Bečić nije u Crnoj Gori za sastanak na koji je pozvala Vuksanović Stanković, URA i Rudović dolaze, posebni klub poslanika će se naknadno izjasniti
3638 pregleda 14 komentar(a)
Sa ranijeg sastanka opozicionih partija i pokreta “Odupri se”, Foto: Savo Prelević
Sa ranijeg sastanka opozicionih partija i pokreta “Odupri se”, Foto: Savo Prelević

Demokratska Crna Gora još nije odlučila da li će se odazvati pozivu predsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković na dogovor oko definisanja zajedničke platforme za razgovore sa predstavnicima vlasti, dok su iz Demokratskog fronta (DF) poručili da se “neće miješati predsjednici SDP-a u posao”.

Pozitivan odgovor na inicijativu Vuksanović Stanković stigao je zasad iz Građanskog pokreta URA, iz kojeg su kazali da je dijalog o svakom dobrom predlogu apsolutno prihvatljiv. Pozitivno je odgovorio i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović,koji je u poslaničkom klubu sa SNP-om i Miodragom Lekićem (Demos), a koji je naveo da je neophodno da opozicija prije početka rada usaglasi zahtjeve.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da će se posebni klub poslanika narednih dana odrediti o pozivu predsjednice SDP-a i poručio da se najprije treba razriješti pitanje “uzurpacije” mjesta u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, od strane Demokratske Crne Gore.

Predsjednica SDP-a pozvala je na sastanak lidere opozicionih partija i poslaničkih klubova koji su iskazali spremnost za rad u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, izostavljajući DF. Ona je navela da godinu dana uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nema uslova za organizovanje fer i slobodnog izbornog procesa, te da bi se na zajedničkom sastanku započeo proces političkih konsultacija koji bi vodio uspostavljanju zajedničke platforme za pregovore o izbornim uslovima.

Prema nezvaničnim saznajima “Vijesti” DF-u nije upućen poziv za sastanak jer je poznato da predstavnici Demokrata ne žele da sjednu za isti sto sa predstavnicima Fronta. Razgovori su planirani za početak naredne sedmice, ali je liderka SDP-a ostavila mogućnost da se utvrdi i drugi termin.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je za “Vijesti” da će se članovi Odbora, poslanici Momo Koprivica i Danilo Šaranović, blagovremeno odrediti prema pozivu predsjednice SDP-a, dodajući da lider partije Aleksa Bečić ima niz međunarodnih aktivnosti van države u tom periodu.

“Blagovremeno će se Koprivica i Šaranović odrediti prema pozivu, imajući u vidu da će oni u ime Demokratske Crne Gore predlagati rješenja za prve fer, slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore. Razumjeli smo da je to karakter i cilj pomenutog sastanka”, naveo je Bogdanović.

Iz DF-a poručuju da svako treba da radi svoj posao, pa tako i Vuksanović Stanković i SDP. “Ona najbolje zna zašto i za koga ovo radi. Vjerovatno je, kao novi lider SDP-a, napravila procjenu koje su joj političke opcije najbliže, na koje može izvršiti uticaj, bilo ona, bilo ambasada, i ne bismo joj se previše miješali u posao”, rekao je “Vijestima” poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Iz URA kažu da je poziv koji su dobili od predsjednice SDP-a za njih u redu.

Oni smatraju da unutaropoziciona svađa samo koristi Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

“Apelujemo na sve subjekte da odustanu od toga i da nađemo zajednička rješenja. Šta god je stvar dijaloga i stvar principa za nas je prihvatljivo”, naveli su iz tog pokreta. Dodaju da nisu nikada bili i nastojaće da ne budu nikakav remetilački faktor za sve inicijative koje su dobre, zdravorazumske i koje mogu da pomognu procesu. “Ili ćemo svi zajedno dogovoriti uslove za slobodne i fer izbore, ili ćemo ih svi zajedmo bojkotovati”, poručili su iz partije koju predvodi Dritan Abazović u izjavi za agenciju MINA.

Aleksandar Damjanović je rekao da su nesporne opozicione inicijative za razgovor, naročito kada se radi o suštinskim stvarima koje se tiču obezbjedjivanja uslova za fer i slobodne izbore u cilju prevazilaženja duboke političke krize. Prema njegovim riječima, ono što je prethodno pitanje, tiče se odnosa prema klasičnoj uzurpaciji mjesta u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, od Demokrata, nezakonito i iza leđa gotovo cjelokupne parlamentarne opozicije, a uz pomoć glasačke mašinerije DPS-a. “Razrešenje tog pitanja, uz ostale detalje koji se tiču formata razgovora u smislu subjekata, da li opozicionih poslanika, klubova ili partija mora prethoditi svakom opozicionom razgovoru, da nam se ne desi da osam ili devet poslanika sa DPS-om ponovo dogovaraju političke marifetluke i da svojom sebičnošću prema većinskoj opoziciji pokušaju da van procesa odlučivanja ostave sedam opozicionih parlamentarnih partija”, rekao je Damjanović.

Izbori izgubljeni ako tehnička vlada ne sprema budžet za 2020.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, koji je u Damjanovićevom klubu, ponovio je juče da na dan održavanja kongresa DPS-a opozicija treba da na otvorenom, u Podgorici, napravi veliki skup, najveći do sada, kongres ujedinjene opozicije koji će, kako tvrdi, pokazati i namjeru i odlučnost. Kongres DPS-a je 30. novembra. On je izjavio da je potpuni promašaj i greška prijetiti DPS-u bojkotom ako ne bude tehničke vlade do 1. decembra. “Taj datum je već neka vrsta ustupka vladajućoj partiji jer dolazi nakon njihovog kongresa. Ne treba da im olakšavamo posao niti da pokazujemo razumijevanje za njihove planove”, kazao je Danilović. Pod hitno, kazao je Danilović, treba istupiti iz Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva i ne pristati na rad u njemu dok se ne potpiše sporazum o tehničkoj Vladi. “U tom trenutku treba svi da uđemo u Odbor i završimo izmjene za samo 30 dana”, saopštio je on i dodao da bi rad u Odboru bez tih garancija bio poguban za opoziciju.

Dodao je da su izbori već izgubljeni ako tehnička vlada ne bude pripremala budžet za narednu godinu. “Poučeni iskustvom iz prošle Vlade izbornog povjerenja moramo shvatiti da nam treba godinu dana da iskontrolišemo resore i pritom budemo složni kao nikad ranije - samo to je garancija uspjeha. Početi proteste u decembru znači prekinuti ih uoči praznika krajem istog mjeseca i zbog istih izgubiti cijeli januar”, dodaje Danilović. “To je trenutak kada počinjemo akciju. To je datum od kojega vlast mora znati da počinje opšti bojkot, na svim nivoima, i da će parlamentarna opozicija bojkotovati sljedeće parlamentarne i sve lokalne izbore”, kazao je on.

CeMI: Isključili nas iz reformi zakona

Centar za monitoring i istraživanja CeMI pozvao je članove novoformiranog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona da se odrede u odnosu na njihov zahtjev i objasne razloge za isključivanje iz procesa jedne od najznačajnijih organizacija civilnog društva u toj oblasti. Iz CeMI-ja je saopšteno da je ta nevladina organizacija 2. avgusta uputila dopis predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, sa zahtjevom da omogući učešće predstavnika CeMI-ja u radu Odbora, u svojstvu pridruženog člana.

Do danas, dodaju iz nevladine organizacije CeMI, nisu dobili odgovor, iako, kako navode, u formalnom smislu ne postoje ograničenja za realizaciju ovog zahtjeva, te se otvara pitanje stvarne volje predstavnika političkih subjekata da ovaj proces učine transparentnim i inkluzivnim.

„Nakon 18 godina kontinuiranog rada u ovoj oblasti, CeMI je izgradio tim prepoznatih, međunarodnih i nacionalnih eksperata, i u kontinuitetu ukazuje na potrebu reforme izbornog okvira i posvećen je unapređenju integriteta izbornog procesa u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju ove NVO.

Bonus video: