Demokrate i URA rekli Oravu da ne mijenjaju stav o učešću u radnom tijelu

Čelnici partija saopštili šefu delegacije EU da neće u Radnu grupu ako se ne raspravlja o njihovom planu
6 komentar(a)
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Filip Roganović
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.10.2018. 09:52h

Čelnici Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović saopštili su juče šefu Delegacije Evropske unije (EU) Aivu Oravu da neće promijeniti stav o učešću u radnom tijelu koje će se baviti izmjenama izbornog zakona, odnosno da neće u njemu učestvovati ukoliko se ne bude raspravljalo o Planu sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi koji su predložile dvije partije.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović trebalo bi da danas ili sjutra parlamentarnim partijama dostavi finalni predlog o formiranju Radne grupe za reformu izbornog zakonodavstva od kojeg će zavisiti da li će opozicione partije pristati da učestvuju u radu tog tijela, a čelnici GP URA i Demokrata Oravu su juče na sastanku saopštili da neće ući u Radnu grupu ako ne bude prihvaćen njihov plan. “Stavovi su ostali nepromijenjeni. Ako u finalnom predlogu ne bude naš plan, nećemo učestvovati u Radnoj grupi, vidjećemo šta je alternativa”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz te koalicije.

Na prethodnoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojoj su učestvovali i predstavnici parlamentarnih partija koje nemaju klubove, dogovoreno je da Demokratska partija socijalista (DPS) do kraja ove sedmice odgovori na predloge Demokratskog fronta (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata, nakon čega bi Brajović trebalo da uputi i formalni predlog za formiranje Radne grupe. Članica predsjedništva Demosa, Tina Raičević juče je navela da treba početi sa zajedničkim definisanjem plana i obima reformi, sastavom nadležnog tijela i metodama rada. “Ko ima već pripremljene ideje kao predlog i prilog za definisanje ova tri početna elementa - treba da ih priloži”, rekla je ona.

Još nije utvrđeno da li će i kako biti uključene NVO u izmjeni zakonodavstva.

Bonus video: