Demokrate: Još jedan u nizu nacionalnih skandala, Vlada prijeti poslanicima koji je kritikuju

"No, jasno je da je DPS do kraja i u potpunosti inficirala državne institucije primitivnim apsolutizmom ili, kako reče bivša rektorka, neprosvijećenim staljinizmom. Znamo da je teško braniti budžetske konstrukcije koje su rađene u Marovićevom maniru"
9 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 09.12.2017. 19:28h

U svom posljednjem saopštenju, Vlada prijeti poslanicima koji je kritikuju, što predstavlja još jedan u nizu nacionalnih skandala, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

Oni su reagovali na saopštenje Vlade Crne Gore koja je saopštila da su tvrdnje Demokratske Crne Gore vezi sa Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu neutemeljene.

"Gospodo iz Vlade, koji zaboraviste da DPS i država, a naročito krovna institucija izvršne vlasti nisu isto, ako predložite takav zakon o zaradama i finansiranju partija imaćete punu podršku svih poslanika Demokrata, jer se mi nijesmo angažovali radi plata, već zbog borbe za opšti interes. Ako je vama motiv plata, nama nije. I kamo sreće da vam je samo plata motiv, a ne i plijen od rasprodaje državnih resursa i pranje prljavog novca, o čemu svjedoči i AML indeks koji našu državu po rizičnosti od pranja novca svrstava pri dnu ljestvice, zajedno sa, pazite sad, Gvinejom i Gvatemalom. Ako imate hrabrosti, obuhvatite tim zakonom i vaše taster poslanike koji odćutaše pola mandata. Zamislite taster poslanike koji u zbiru imaju 0,7 diskusija po tački dnevnog reda, a primaju unosne plate i do sad više od šest miliona eura", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Iz te partije su dodali da nadalje, ostaje dilema da li polemišeu sa DPS ili Vladom.

"Imajući u vidu da je zvanična državna institucija upotrijebila svu prljavu i huškačku retoriku DPS iz sinoćnjeg petparačkog saopštenja. No, jasno je da je DPS do kraja i u potpunosti inficirala državne institucije primitivnim apsolutizmom ili, kako reče bivša rektorka, neprosvijećenim staljinizmom. Znamo da je teško braniti budžetske konstrukcije koje su rađene u Marovićevom maniru. Žalosno je što se sa Vladom mora polemisati oko osnovnih ekonomskih postulata. Još je više za žaljenje što Vlada nema pojma šta je regresivnost, a šta prevaljivost poreza, i šta su faze prevaljivanja poreza. Opredijelili ste se za podizanje stope PDV-a, akciza i drugih posrednih poreza koji su prevaljivi na krajnje potrošače u vidu povećanja cijene oporezovanih dobara. Povećanje stope PDV-a neminovno će se reflektovati na rast cijena, što je jedan od osnovnih faktora koji utiču na inflaciju. A da ste šampioni u pogledu ekonomskih apsurda govori i činjenica da je ove godine inflacija bila veća od pasivne kamatne stope, na šta su ukazivali i ekonomski stručnjaci kao pokazatelj zašto se ne isplati štednja u bankama. A prije nekoliko godina su pasivne kamatne stope iznosile i do 5-6%", istakle su Demokrate.

Iz te partije su kazali da će shodno volji Vlade, teret povećanih poreza snositi obični građani.

"Neprevaljiv je porez na dobit, ali vi tu ne želite ništa dirati da ne biste dotakli tajkune koji ostvaruju milionske profite, a posebno iz namještenih poslova sa državom. Neprevaljiv je i porez na nepokretnosti, pa ste u julu oslobodili od plaćanja istog nosioce dugoročnog zakupa državnih nekretnina, među kojima i one koji su zakupili luke, obalu, atraktivne plaže, itd. Dok uvodite i povećavate PDV i nerazumne namete i dažbine i, na taj način, stežete kaiš građanima, rastu izdaci ministara i Vladinih funkcionera za reprezentacije i službene telefone, što je za svaku moralnu osudu. Ne odričete se, gospodo, izdataka za službena putovanja, dok u crnogorskim porodilištima nedostaju sterilne bočice za novorođenčad. I kad se to primijeti, onda je kriv onaj koji to osudi i svako drugi bez vi koji na taj način vodite, u ovom slučaju, unutrašnju politiku. Kad smo kod toga, rezultat vaše dužničke i haračlijske politike jeste i činjenica da kapitalni budžet, mimo izdataka za autoput, iznosi svega 4% od ukupnog budžeta. Ko razuman može očekivati da sa tim procentom može biti održivih javnih kapitalnih investicija i vidljivih funkcionalnih projekata? Kada govorite o vrtićima i školama, da li mislite na one vrtiće koje je tadašnji ministar prosvjete obećao u januaru 2013. godine, a koji je trebalo da budu izgrađeni od sredstava u iznosu od 10 miliona eura obezbijeđenih od Razvojne banke Savjeta Evrope? Da ne pominjemo obećanu školu na Karabuškom polju i gimnaziju preko Morače u Podgorici, glavnom gradu u kojem imamo nekoliko naselja sa po 20 000 građana, a u kojima nema niti škola, niti vrtića. O tome koliko ste posvećeni ulaganjima u školsku infrastrukturu najbolje ilustruje činjenica da je Opština Budva bila prinuđena da ulaže u rekonstrukciju i uređenje sanitarnih čvorova u svim školama na teritoriji te opštine, iako su one u nadležnosti Ministrastva prosvjete i Vlade", kazale su Demokrate.

Pitaju Vladu o kakvom povećanju ulaganja u zdravstvo govori, kad je kako tvrde Demokrate od tog navodnog i lažno obećanog iznosa veći iznosi predviđeni za zakup objekata koje koriste državni organi.

"Da vas podsjetimo da ste skandaloznu Uredbu o naplati poreskog duga imovinom uveli sa tobožnjim pravdanjem da će to smanjiti troškove zakupa objekata za potrebe državnih organa, a ove godine su planirani izdaci za tu svrhu veći za oko 400 000 eura nego prošle godine. Kao i u svemu, tako i u ovom slučaju, državi pripadnu škart i ruine, a tajkunima čist profit", piše u saopštenju Demokrata.

Oni pozivaju Vladu da umjesto što manipuliše, odgovori na veoma precizna pitanja.

"Da li ste ponosni što smo prvi u regioni po kreditnom zaduženju po glavi stanovnika? Da li ste ponosni što smo posljednji u regionu po pokrivenosti uvoza izvozom? Da podsjetimo, Crna Gora pokriva svega 16% uvoza izvozom, za razliku od BiH koja danas i posle ratnih razaranja 90-ih pokriva blizu 60% uvoza izvozom. Da li ste ponosni na rekordnu stopu nezaposlenosti koja je skoro duplo veća nego prije 10 godina? Da biste polemisali sa Demokratama, morate imati znanje i elementarnu ljubav prema istini, no i sa jednim i sa drugim ste u sistemskom deficitu, o čemu najbolje svjedoči vaš nekada formalni, a sada neformalni „šef“, koji je u jednom danu izrekao 40 000 neistina obećavajući isto toliko radnih mjesta. Mi nemamo dilemu oko toga šta se dobija kad se izmiješaju Markovićevo (ne)znanje i (ne)obrazovanje, Đukanovićeve neistine i Marovićeva depresija. Dobija se budžet Crne Gore za 2018. godinu - radost za tajkune, a poslastica za taster poslanike", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: