Demokrate Kotor: Predlog Damjanovica prihvatljiv

Zbog neophodnosti preuzimanja odgovornosti za upravljanje gradom u trenucima duboke ekonomske, društvene i bezbjednosne krize, u kotorskom odboru Demokrata smatraju, da samo uprava koju će činiti svi politički subjekti parlamentarne opozicije na ravnopravnim osnovama, u skladu sa brojem dobijenih glasova, predstavlja adekvatan odgovor u ovom specifičnom političkom trenutku
0 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Ažurirano: 23.12.2016. 20:27h

Manjinska podrška se ne zahtijevaja već nudi, poručuju iz Opštinskog odbora Demokrata u Kotoru, dodajući da im je prihvatljiv inovirani prijedlog rukovodstva SNP-a koji je iznio čelnik te stranke Aleksandar Damjanović rekavši da je jedna od mogućih modela rješavanja pitanja u Kotoru manjinska podrška SNP-u.

“Predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije, na sastanku predstavnika opozicionih političkih subjekata, iznio je prijedlog Opštinskog odbora i državnog rukovodstva te partije da svi ostali politički subjekti u Kotoru daju manjinsku podršku SNP-u za vršenje cijelokupne vlasti u Kotoru. Imajući u vidu da je članica Velike koalicije Ključ, GP URA, i formalno odbila ovakav prijedlog, kao i da je drugi čovjek SNP-a, iznio inovirani prijedlog za formiranje kotorske uprave, imamo obavezu da se i javno postavimo prema najnovijim dešavanjima. Podsjećamo da se manjinske podrške ne zahtijevaju, već se nude od strane nekog političkog subjekta, kao i da se manjinskom podrškom formira uprava koja bi bila tranziciona, odnosno ona koja se ne formira za pun mandat. Napominjemo da se prilikom vršenja manjinske vlasti, subjekti koji daju manjinsku podršku ostavljaju van uticaja na odluke izvršnih organa čime ne mogu uticati na kreiranje i sprovođenje javnih politika”, navodi se u saopštenju.

Zbog neophodnosti preuzimanja odgovornosti za upravljanje gradom u trenucima duboke ekonomske, društvene i bezbjednosne krize, u kotorskom odboru Demokrata smatraju, da samo uprava koju će činiti svi politički subjekti parlamentarne opozicije na ravnopravnim osnovama, u skladu sa brojem dobijenih glasova, predstavlja adekvatan odgovor u ovom specifičnom političkom trenutku.

“U svemu smo saglasni i u cijelosti prihvatamo inovirani javno izneseni prijedlog rukovodstva Socijalističke narodne partije, kroz predstavnika rukovodstva i poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića, da se formira lokalna uprave bez ikakvog uslovljavanja uz učešće političkih subjekata u mjeri izbornog rezlutata. Demokrate su spremne da bez odlaganja pristupe formiranju takve uprave, putem koje bi mogli da sprovedemo svoje programske ciljeve i principe, a podsjećamo cjelokupnu javnost da je depolitizacija uprave druga tačka našeg lokalnog programa nakon decentralizacije. Formiranje uprave na osnovu slobodno izražene volje građana, a podsjećamo nijedan glas koji je opozicija dobila u danu navodnog državnog udara nije plod ucjena, pritisaka ili straha, u skladu sa brojem glasova svakog subjekta bi predstavljalo pravi diskontinuitet vlasti u Kotoru. Svaka postizborna matematika kojom bi se manjina pretvorila u većinu, ili određeni broj glasova smatrao bitnijim od svih ostalih ne bi predstavljalo ništa drugo nego suštinski kontinuitet prakse DPS-a. Mi smo čvrsto opredijeljeni da na osnovu ovih principa sprovedemo volju građana tačno onako kako je izražena i tako suštinski, a ne samo formalno, pokažemo diskontinuitet sa načinom vršenja vlasti DPS-a”, navedeno je u saopštenju Demokrata.

Bonus video: