Demokrate: Marković štiti režimske bogataše, napada one koji su se odrekli svega materijalnog

"Marković u kukavičkom maniru napada crkve i vjerske zajednice spočitavajući im navodne poreske dugove, dok nijemo ćuti na gotovo 700 miliona eura poreskih dugova...", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore
2836 pregleda 8 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 11.03.2020. 12:37h

Demokratska Crna Gora reagovala je na današnju izjavu pemijera Duška Markovića, kada je kazao da SPC na osnovu poreza i doprinosa duguje preko dva miliona eura.

"Duško Marković poslednjom izjavom o navodnom poreskom dugu Mitropolije, kao i podmetanju navodnog poreskog duga Mešihatu Islamske zajednice, još jednom potvrđuje da je premijer zarobljene države koja je okovana interesima jedne političko–kriminalne strukture koja se sada obrušila i na slobodne građane i na vjerske zajednice", saopšteno je iz Demokrata.

Demokrate tvrde da "DPS premijer sa jedne strane štiti one koji su preko noći stekli enormna bogatstva, a napada one koji su se odrekli svega materijalnog i svoj život posvetili vjeri".

"Tako Marković vidi navodni poreski dug za poreze i doprinose lica koja vrše vjerske obrede, a ne vidi poreski dug "Vektre Jakić" od 7.8 miliona eura, zatim "Vektre Montenegro" od 4.7 miliona ,"Tehnoputa" 4.6 miliona eura ili "Montenegro erlajnsa", sa dugom većim od 21 milion eura, Željezničkog prevoza sa dugom od 5.5 miliona, Rudnika uglja sa 4.4 miliona ili podgoričkih "Plantaža" sa dugom od 2.2 miliona eura", navodi se u saopštenju Demorkata.

Traže da Marković odgovori "da li je direktor Poreske uprave platio porez u vezi ultrapovoljnog stambenog kredita, što mu je bila obaveza i po zakonu i po misljenju PU iz 2014."

Premijera su pitali i da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović upisao u katastar luksuzne vile kod Krupca i platio porez na njih ili se pak one i dalje vode kao "ruševine raznog objekta"?

"Da li su ostali javni funkcioneri koji su časćeni stanom platili porez na dohodak? Naravno da nijesu", saopšteno je. Demorate su navele i da Marković "u kukavičkom maniru napada crkve i vjerske zajednice spočitavajući im navodne poreske dugove".

"Dok nijemo ćuti na gotovo 700 miliona eura poreskih dugova koje državi duguju kumovi, prijatelji, rođaci i poslovni partneri njegovog šefa Mila Đukanovića. Da ima iole političke hrabrosti, i da umjesto što obavlja posao potpredsjednika DPS-a obavlja posao premijera za koji ga plaćaju svi građani, Marković bi nastojao da naplati makar polovinu od ovih 700 miliona eura, što čini gotovo 25% ukupnog budžeta države, ili, što je mnogo više od 500 miliona eura, koliko je sigurno da će Markovićeva Vlada zadužiti Crnu Goru samo u ovoj godini", navodi se u saopštenju.

Iz Demorkatske Crne Gore su naveli i da je "žalosno" što Marković "koristi koronavirus kako bi se obračunavao sa nezadovoljnim građanima koji već mjesecima mirno šetaju ulicama gradova Crne Gore".

"Protiveći se anticivilizacijskom i neustavnom Zakonu o slobodu vjeroispovijesti. Niko od bišeg šefa ANB ne očekuje da posjeduje demokratski kapacitet, ali su nakon ovih izjava čak i oni koji su sumnjali da Marković ima imalo dostojanstva u potpunosti uvjereni u suprotno", zaključeno je u saopštenju Demokrata.

Bonus video: