Demokrate: Nećemo učestvovati u radu Odbora bez opozicije

"Da Briselski plan nije prihvaćen nakon snažne i argumentovane političke ofanzive Demokrata i pritiska međunarodne zajednice na DPS, na snazi bi ostao plan koji je predložio Branimir Gvozdenović, a prihvatio DF"
3077 pregleda 14 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora neće učestvovati u radu Odbora za reformu izbornih zakona bez opozicije, poštujući stav Evropske unije (EU) da je neophodan opšti konsenzus o poštenim izborima, saopšteno je iz te stranke.

Demokrate su, kako navode, ostvarile cilj i srušile Plan Demokratske partije socijalista (DPS) koji je dobio bezrezervnu podršku Demokratskog fronta (DF).

"Da Briselski plan nije prihvaćen nakon snažne i argumentovane političke ofanzive Demokrata i pritiska međunarodne zajednice na DPS, na snazi bi ostao plan koji je predložio Branimir Gvozdenović, a prihvatio DF", kaže se u saopštenju.

Kako se ocjenjuje, takav plan bi omogućio DPS-u još jednu izbornu krađu, produbio političku krizu i izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori, jer bi se zadržali isti uslovi po kojima vlast ne proističe iz slobodno izražene volje građana.

DF je, kako se navodi, prihvatio i bezuslovno ušao u odbor sa DPS-om i da nije bilo doslednosti i upornosti Demokrata i insistiranja na primjeni Briselskog plana, DPS i DF bi zadržali suštinski iste izborne uslove, uz sitne kozmetičke prepravke.

"To je očito bilo rezultat tajnog dogovora kako bi se osigurao status "vječite opozicije i vječite vlasti“. Iz tih razloga se poslednjih dana događa neviđena politička eksplozija obmana, neistina i podmetanja od strane DPS-a i DF-a prema Demokratama", kaže se u saopštenju.

Demokratska Crna Gora, kako se ističe, za razliku od DF-a, koji je bez opozicije učestvovao u radu DPS-ovog odbora, sa DPS-om neće učestvovati u radu Odbora ukoliko ne učestvuje opozicija, poštujući stav EU da je neophodan opšti konsenzus o poštenim izborima.

"Ovakav stav proističe iz dosljednog i odgovornog pristupa političkog subjekta koji drži riječ. Za nas je dogovor sa EU, nešto cega ćemo se držati, jer promjene moramo donijeti zajedno", kaže se u saopštenju Demokrata.

Kako se navodi, onaj ko nastupi na izborima bez poštenog izbornog zakonodavstva direktno obezbjeđuje pobjedu DPS-u, na isti način kako su to obezbijedili 2016. godine, prethodno glasajući sa DPS-om za izborno zakonodavstvo koje je poslužilo kao osnov za masovnu krađu na izborima.

"Demokrate su direktno spriječile da se ne ponovi 2014. godina kada su poslanici DPS-a i DF-a izglasali set izbornog zakonodavstva, koji je omogućio DPS-u prohodnost za izborne mahinacije i pobjedu na svim izborima masovnom krađom", kaže se u saopštenju.

Da nije bilo dosljedne i odgovorne politike Demokrata, DF bi, kako se ocjenjuje, opet sa DPS-om dovršio kozmetičke izmjene, glasačima se pohvalio još jednim „pobjedničkim planom“ koji bi, kao i godinama unazad, opet bio gubitnički.

Bonus video: