Demokrate: Pobjeda medicinske struke nije moguća dok je DPS na vlasti

„Očigledno je da ministar zdravlja nužno želi da na čelo Komore vrati Đoka Jočića, čime bi ga vratio i u organe odlučivanja. On to čini koristeći član 24 stav 3 Statuta, koji glasi: Radi kontinuiteta u radu, predsjednik Komore iz prethodnog saziva bira se za člana Izvršnog odbora u narednom sazivu“, navela je Minić
5 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokratska Crna Gora
Valentina Minić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 27.03.2017. 13:23h

Pobjeda medicinske struke i njeno oslobođenje od partijskih uticaja nije moguće dok je Demokratska partija socijalista (DPS) na vlasti, o čemu svjedoči i namjera ministra zdravlja da zanemari izbornu volju ljekara Crne Gore, ocijenila je poslanica Demokrata, Valentina Minić.

Ona smatra da je „užasavajuća namjera ministra zdravlja, da, koristeći pravne ultimatume i prijetnje upućene 14. marta u Rješenju upravnog nadzora nad radom Ljekarske komore Crne Gore (LJKCG), izvrši beskrupuloznu namjeru – zanemarivanje izborne volje ljekara Crne Gore, te direktno uplitanje i nadzor nad njihovom izbornom voljom“.

„Očigledno je da ministar zdravlja nužno želi da na čelo Komore vrati Đoka Jočića, čime bi ga vratio i u organe odlučivanja. On to čini koristeći član 24 stav 3 Statuta, koji glasi: Radi kontinuiteta u radu, predsjednik Komore iz prethodnog saziva bira se za člana Izvršnog odbora u narednom sazivu“, navela je Minić.

Na taj način, dodala je ona, stvaraju se uslovi ponovne partijske okupacije sada nezavisne strukovne organizacije doktora medicine Crne Gore.

„Šta je Ministarstvo zdravlja opredijelilo da se posle dubokog sna, agresivno probudi nakon 22 godine prestanka nelegitimne „vladavine“ Jočića nad LJKCG, budi duboke sumnje, naročito ako se zna da je Ministarstvo zdravlja nakon eksterne kontrole, kako je tvrdio Jočić, dalo pozitivnu ocjenu o radu LJKCG, dok je on bio na čelu te organizacije“, navela je Minić.

Prema njenim riječima, Ministarstvo zdravlja je ćutanjem odobrilo takvu obmanu javnosti, jer je novo rukovodstvo LJKCG sasvim slučajno u obrazloženju Rješenja upravnog nadzora od 14. marta, nakon više od pola godine, saznalo da je nadzorom izvršenim 31. avgusta prošle godine utvrđeno niz nepravilnosti u radu LJKCG dok je Jočić bio predsjednik.

„Te po pitanju prenesenih poslova, Ministarstvo zdravlja preuzima na sebe poslove koji se odnose na izdavanje i obnavljanje licenci za rad doktora medicine jer Jočićevo rukovodstvo za pola godine nije učinilo ništa da ispravi postojeće nepravilnosti“, kazala je Minić.

Kako je navela, sve pravne posledice neuspješnog rada Jočićeve Komore snosili su doktori medicine i građani, a sada posledice Jočićevog „nerada i neprofesionalnosti snosi isključivo novoizabrano rukovodstvo LJKCG na čelu sa kardiohirurgom Aleksandrom Mugošom“.

„Opšti utisak koji nosi velika većina doktora medicine i stomatologije jeste, da LJKCG nije imala apsolutno nikakvu ulogu u njihovoj stručnoj praksi, niti je sprovodila ciljeve zbog kojih je osnovana, te blagodeti njenog djelovanja, osim Jočića, nije osjetio niti jedan doktor u Crnoj Gori“, saopštila je Minić.

Prema njenim riječima, jedina komora u kojoj bi režimski vojnik“ Jočić trebalo da odlučuje zbog nepopravljive štete koju je u toku dvije decinije nanio medicinskoj struci, nauci, ljekarima i građanima jeste „komora“ u Spužu.

„Sada se postavlja pitanje: zašto ministar zdravlja fokus svoje pažnje ne usmjeri na jedan od najgorih zdravstvenih sistema u Evropi, zasto pažnju ne usmjeri na liste čekanja, zastarjelu opremu, na nedostatak kapitalne opreme, na loše uslove rada naših ljekara“, navela je Minić.

Kako je rekla, postavlja se pitanje zašto ministar fokus pažnje ne usmjeri i na konstantan odlazak kadra (za pet godina iz Kliničkog centra otišlo je preko 40 ljekara što državu sa školovanjem, specijalizacijama, ubspecijalizacijama, doktoratima i kontinuiranim edukacijama kosta oko 20 miliona eura), na loš materijalni položaj zaposlenih, na nedostatak protokola i normativa, na loš rezultat reforme.

„Zašto se ministar nije pozabavio aktom o sistematizaciji koji ne mogu mjesecima dobiti na uvid? Ko će zdravstvu, građanima i ljekarima vratiti izgubljeno dostojanstvo, kako i na koji način profesija može pobijediti politiku, pitanje je za neke nove ljude, za neko novo vrijeme, koje polako dolazi“, poručila je Minić.

Bonus video: