Demokrate pozvale opoziciju na bojkot izbora - Vijesti.me
"USPOSTAVITI FER USLOVE ZA ODRŽAVANJE"

Demokrate pozvale opoziciju na bojkot izbora

Potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović kazala je da nepostojanje demokratije kao društvenog uređenja "najbolje oslikava besmislenost" Skupštine kao zakonodavne vlasti

Popović
Popović (Foto: Demokratska Crna Gora)

Demokratska Crna Gora pozvala je opozicione kolege da napuste parlament i da se zajedno obavežu na bojkot izbora, sve do, kako su naveli, uspostavljanja fer uslova za njihovo održavanje.

Potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović kazala je da nepostojanje demokratije kao društvenog uređenja "najbolje oslikava besmislenost" Skupštine kao zakonodavne vlasti.

To, kako je istakla, potvrđuje podatak da, od početka aktuelnog saziva parlamenta, skupštinska većina nije prihvatila niti jedan jedini predlog opozicionih partija.

"Zato danas, nakon što je praksa slovom i brojem pokazala svu besmisao opozicionog učešća u radu takve Skupštine, Demokrate još jednom, sa punim pravom, pozivaju opozicione kolege da napuste parlament i da se zajedno obavežemo na bojkot izbora, sve do uspostavljanja fer uslova za njihovo održavanje, pod medijacijom međunarodne zajednice", rekla je Popović.

Prema njenim riječima, opozicioni poslanici koji su učestvovali u radu parlamenta predložili su 189 amandmana, predloga zakona, izmjena i dopuna zakona, rezolucija, predloga za povlačenje, od čega nijedan nije usvojen.

Najveći broj predloga, kako je kazala Popović, nije čak ni uvršten u dnevni red.

"Od toliko predloga, makar je jedan morao biti vrijedan rasprave. Makar se o jednom moglo diskutovati i glasati, pa i da se odbije, nekako bi ličilo na demokratiju“, rekla je Popović.

Ona je navela da u uređenim državama vlast prihvata predloge opozicije i to je sasvim normalno, jer je i opozicija dio zakonodavne vlasti.

"Tim principom se vode političari u uređenim demokratijama. Međutim, u onim divljim kakva je crnogorska, a koje ni po čemu ne asociraju na demokratije, interes države i građana ne postoji“, ocijenila je Popović.

Ona je kazala da prekid bojkota predstavlja jedan od najvećih usluga predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, kome, kako je rekla, u potpunosti odgovara to da opozicija saopštava stavove i predloge u "njegov mikrofon".

"Naročito mu odgovara ako se ta priča svodi na identitetska pitanja i podjele građana po različitim šavovima“, dodala je Popović.

Prema njenim riječima, dok je god Demokratska partija socijista na čelu države, demokratiju, Evropsku uniju, slobodu medija, razvoj, napredak, iskorjenjivanje kriminala i korupcije, rad u interesu građana i države, „možemo samo da sanjamo“, a što potvrđuju izjave sa najvećih međunarodnih instanci kao i izvještaji renomiranih agencija poput Fridom housa.


Vidi sve komentare