Demokrate predlažu besplatne udženike za sve kolašinske osnovce

"Imajući na umu da je ekonomska moć građana opštine Kolašina na veoma niskom nivou, prije svega usled ogromnog broja nezaposlenih, donošenje ovog amandmana bi za roditelje bilo veoma značajno. Naročito bi to bilo olakšanje za one roditelje koji imaju dvoje ili više djece osnovaca, pa moraju godišnje izdvajatii po nekoliko stotina eura za udžbenike i druga sredstva za školu"
733 pregleda 1 komentar(a)
Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora
Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora

Amandanom podnesenim na predlog Odluke o budžetu Opštine Kolašin za narednu godinu, odbornik Demokrata Vladimir Martinović, predložio je da se iz opštinske kase ubuduće finasiraju udžbenici i pribor za sve osnovce. Predlogom budžeta planirano je da se izdvoji 4.000 eura, kojim bi s obezbijedili udžebenici samo za prvake.

Martinović predlaže da se novac opredijeljen u tu svrhu poveća na 50.000, tako što će se umanjiti iznos predviđen za zarade i doprinose u lokalnoj upravi, koji je projektovan na 1,1 milion eura.

"Imajući na umu da je ekonomska moć građana opštine Kolašina na veoma niskom nivou, prije svega usled ogromnog broja nezaposlenih, donošenje ovog amandmana bi za roditelje bilo veoma značajno. Naročito bi to bilo olakšanje za one roditelje koji imaju dvoje ili više djece osnovaca, pa moraju godišnje izdvajatii po nekoliko stotina eura za udžbenike i druga sredstva za školu", obrazložio je Martinović.

On smatra da je usvajanje njegovog amndmana "samo jedna u nizu mjera koje je neophodno hitno preduzeti u cilju poboljšanja demografske slike opštine, jer je stanje odavno alarmantno". Na taj način bi se, obrazložio je on, Kolašin pridružio gradovima koji su postali prepoznatljivi u Crnoj Gori, ali i šire po vođenju odgovorne i proaktivne socijalne politike.

Demokrate su amandamnom predložile i uvećanje sredstva namijenjenih starim licima, za šta je predlogom budžeta planirano 2.000 eura. Oni predlažu da se u tu svrhu opredijeli 5.000 eura.

Demokrate podsjećaju da je u prvih devet mjeseci ove godine za podršku starima iz opštinske kase izdvojeno svega 60 eura. Smatraju da je to „krajnje neprihvatljiv, nehuman i neodgovoran odnos ...“. Dodatni novac za podršku satrima, kako predlažu, treba da bude obezbijeđen tako što bi se umanjili izdaci po osnovu isplate ugovora o djelu .

Bonus video: