Demokrate predlažu da se glasa pečatom i da listići budu deblji i neprozirni

"Eliminiše se mogućnost bilo kakve kontrole za koga je birač glasao", kazao je Koprivica
4124 pregleda 16 komentar(a)
Demokrate traže da izborni listići budu deblji i neprozirni, Foto: Zoran Đurić
Demokrate traže da izborni listići budu deblji i neprozirni, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.09.2019. 15:37h

Demokratska Crna Gora predožila je Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih zakona da se ubuduće umjesto hemijskom olovkom glasa pečatom, te da izborni listići budu deblji i neprozirni.

Poslanici Demokrata Danilo Šaranović i Momo Koprivica predstavili su na konferenciji za medije rješenja koja su u uputili Odboru, navodeći da je u Crnoj Gori tajnost glasanja grubo povrijeđena.

"Jedan od mehanizama zloupotreba Demokratske partije socijalista (DPS) je i glasački listić. Zahttijevaju od birača da stave umjesto zaokruživanja kvadrat, trougao, daju im raznobojne flomastere, provjeravaju onda te listiće i kontrolišu birače. Zahtijevaju od birača da u imenu neke od izbornih lista podvuče određenu riječ, popuni određeno slovo", kazao je Šaranović i dodao da je jedan od mehanizama zloupotrebe i stavljanje na uvid poleđine listića koja je prozirna.

On tvrdi i da članovi biračkih odbora iz DPS-a prilikom pečatiranja listića pečate ostavljaju na različitim mjestima i onda na prebrojavanjima kontrolišu ko je i kako glasao.

"Često poništavaju listiće tako što naknadno olovkom zaokruže još nekoga. DPS tako utiče na izbornu volju više desetina hiljada građana", rekao je Šaranović.

Koprivica je kazao da listić koji Demokrate predlažu treba da da bude neprovidan sa tamnoplavom pozadinom i da bude deblji od sadašnjeg listića.

Umjesto olovke, kažu Demokrate, treba glasati pečatom.

"Eliminiše se mogućnost bilo kakve kontrole za koga je birač glasao", kazao je Koprivica i dodao da je u pitanju brzosušeće mastilo koje se ne bi moglo zloupotrebljavati.

Pečati bi se, kazao je Koprivica, onda sakupili u prisustvu svih članova biračkog odbora i isti broj pečata koji je podijeljen prije početka glasanja bi se stavio u kutiju i zapečatio.

Nezavisno nadzorno tijelo bi, kaže Koprivica, pratilo dizajn i izradu glasačkih listića.

"Svaki listić koji bi sadrža bilo kakvu oznaku osim pečata bio bi nevažeći", pojašnjavaju Deokrate.

Kada je u pitanju pečatrianje izbornih listića pečatom biračkog odbora – Demokrate predlažu da svi ti pečati budu na istom mjestu.

"Dostavili odboru konkretna normativna rješenja. Pitamo se kako se ovih 30 godina pristajalo na upotrebu listića providnog kao folija. DPS je na lokalnom nivou na ovaj način uzimao i po tri, a na državnom dva mandata", poručio je Koprivica.

Bonus video: